Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 2. jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma likumu, kas noteic atbalsta pasākumus uzņēmējiem, kurus skārušas pret Ukrainu vērstās Krievijas militārās agresijas dēļ piemēroto sankciju un pretpasākumu izraisītās ekonomiskās sekas.

Likums paredz sniegt atbalstu uzņēmumiem finanšu instrumentu veidā – aizdevumi apgrozāmajiem līdzekļiem un investīcijām 39 miljonu eiro apmērā, garantijas – 22,5 miljonu eiro apmērā, eksporta kredīta garantijas – 1,3 miljonu eiro apmērā.

Tāpat pašu kapitāla fonda vēl neizlietotais finansējums no valsts budžeta līdzekļiem 32,1 miljona eiro apmērā tiks novirzīts investīcijām uzņēmumos to biznesa modeļa pielāgošanai, eksporta spējas uzlabošanai, jaunu tirgu iekarošanai, jaunām tehnoloģijām un procesu optimizācijai, kā arī produktu izstrādei Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu krīzes apstākļos, piesaistot privātos finansētājus, tādējādi veicinot finansējuma pieejamību tirgū.

Uz atbalstu varēs pretendēt tie uzņēmēji, kurus ietekmējušas militārās agresijas sekas - samazinājies pieprasījums un apgrozījums, pārtraukti esošie līgumi, traucētas piegādes, pieaugušas cenas un apgrūtinātas turpmākas investīcijas.

Saeimas preses dienestā norādīja, ka Krievijas militārā agresija ir būtiski ietekmējusi uzņēmējus metālapstrādē, mašīnbūvē, aizsardzības industrijā, būvniecībā, informācijas un komunikācijas tehnoloģijās, kas importē metāla izstrādājumus no Krievijas un Baltkrievijas.

Tāpat ir ietekmēta pārtikas pārstrādes nozare, skarot tādu produktu kā graudaugu, augu eļļas, šokolādes, pārstrādātu augļu un dārzeņu, saldumu, maisījumu zīdaiņiem, dzīvnieku barības piegāžu ķēdes Baltkrievijā un Ukrainā. Krievijas militārā agresija būtiski skārusi arī energoapgādes drošību un energoresursu izmaksas, norādīts likuma projekta anotācijā.

Atbalsta pasākumi nepieciešami, lai, veicinot tirgus pārorientāciju un nodrošinot produktivitāti, sekmētu ekonomiskās situācijas uzlabošanos un kopējo valsts tautsaimniecības stabilitāti, teikts anotācijā.

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!