Foto: F64
Ja valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrībai nebūs parādu budžetam, kā arī to darbība atbildīs vairākiem citiem kritērijiem, šajos uzņēmos darbinieki varēs saņemt prēmijas, naudas balvas, kā arī citas, tā saucamās, materiālās stimulēšanas priekšrocības.

To pirmdien konceptuāli nolēma valdības komiteja, portālam "Delfi" apstiprināja Finanšu ministrijas pārstāve Baiba Melnace. Galavārds par izmaiņām valsts un pašvaldību kapitāla daļu un kapitālsabiedrību likumā gan būs jāsaka valdībai un Saeimai.

Melnace gan norādīja, ka līdz izskatīšanai valdībā Finanšu ministrijai ir jāprecizē atsevišķi likuma aspekti. Pirmkārt, jānosaka uzņēmumu saraksts, kurus skars grozījumi, otrkārt, jāizvērtē, vai kapitālsabiedrībās ir izmaksājami atvaļinājuma pabalsti, treškārt, iespējami citi juridiski precizējumi.

Vēl pagājušajā gadā premjera Valda Dombrovska (JL) valdība lēma, ka arī valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās materiālā stimulēšana ir jāiegrožo.

Tomēr tagad secināts, ka tas "samazinās kapitālsabiedrību valdes locekļu motivāciju uzlabot darbības rezultātus, tādējādi esošās krīzes apstākļos ir nepieciešams stimulēt to kapitālsabiedrību, kuras ir īpaši nozīmīgas tautsaimniecības attīstībai, valdes locekļu darbu," teikts Finanšu ministrijas valdības komitejā iesniegtajā likumu grozījumu pamatojumā.

Tiesa, ne visu kapitālsabiedrību vadības varēs pretendēt uz papildus ienākumiem. Lai tos gūtu, būs jāizpilda četrus no pieciem kritērijiem. Proti, kapitālsabiedrībām nedrīkstēs būt nodokļu parādi valsts un pašvaldību budžetam, kapitālsabiedrība konkurē vietējā vai starptautiskajā tirgū, tā nesaņem dotāciju no valsts vai pašvaldību budžeta pamatfunkciju veikšanai. Tāpat arī paša kapitāla rentabilitātei ir jābūt lielākai par 4%, uzņēmums nedrīkst strādāt ar zaudējumiem iepriekšējā pārskata gadā vai arī zaudējumi bijuši iepriekš plānoti un nav radušies valdes prettiesiskas darbības vai bezdarbības dēļ.

Ja kapitālsabiedrība ir izpildījusi vismaz četrus no šiem pieciem punktiem, tad prēmijas un naudas balvas drīkst izmaksāt. To apjomu noteiks valdība.

Jau vēstīts, ka pagājušajā gadā ilgstoši politiķi, ierēdņi un valsts uzņēmumu darbinieki lauza šķēpus par to, kādai būtu jābūt vienotajai atalgojuma sistēmai valsts pārvaldē strādājošajiem. Daudzu iestāžu vadītāji sevi tur nevēlējās redzēt. Izskanēja argumenti, ka valsts institūcijām un kapitālsabiedrībām, kuras konkurē brīvajā tirgū, algas nav mazināmas un prēmijas nav atņemamas, jo tad Latvija var zaudēt kvalificētu darbaspēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!