Lielo valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību valdes priekšsēdētāji turpmāk varēs saņemt ne vairāk kā 2835 latus jeb piecas vidējās sabiedriskajā sektorā strādājošo algas, kas pērn bija 567 lati, paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos.
Lai noteiktu kapitālsabiedrības valdes locekļu skaitu, padomes un valdes locekļa mēneša atlīdzību, kā arī pašvaldību kapitāla daļu turētāja pārstāvja un atbildīgā darbinieka mēneša atlīdzību, kapitālsabiedrības turpmāk iedalīs četrās grupās – mazās, vidējās, lielās un īpaši lielās.

Kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājam noteiks vienotu mēneša atlīdzību par darbu valdē un amata pienākumu izpildi kapitālsabiedrībā. Atlīdzības noteikšanai piemēro koeficientu – piecas vidējās sabiedriskajā sektorā strādājošo algas.

Arī valžu locekļiem noteiks vienotu mēneša atlīdzību par darbu valdē un amata pienākumu izpildi kapitālsabiedrībā – līdz 90 procentiem no valdes priekšsēdētāja mēneša atlīdzības.

Noteikumu grozījumi paredz, ka kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājs un valdes loceklis var saņemt prēmiju, ja kapitālsabiedrībai nav nodokļu parādu un ir bijusi peļņa vai peļņa nav bijusi, bet zaudējumi plānoti, lai īstenotu kapitālsabiedrības attīstības (investīciju) programmu, un tie nav radušies valdes prettiesiskas darbības vai bezdarbības dēļ. Prēmiju izmaksā reizi gadā pēc gada pārskata apstiprināšanas, un tā nedrīkst pārsniegt attiecīgi kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa viena mēneša atlīdzības apmēru.

Saskaņā ar grozījumiem noteikumos, kapitālsabiedrības padomes priekšsēdētāja mēneša atlīdzību nosaka līdz 20% no valdes priekšsēdētāja mēneša atlīdzības, bet ne mazāku par valstī noteikto minimālo mēneša darba algu. Padomes priekšsēdētāja vietnieka un padomes locekļa mēneša atlīdzību nosaka līdz 15% no valdes priekšsēdētāja mēneša atlīdzības, bet ne mazāku par valstī noteikto minimālo mēneša darba algu. Padomes priekšsēdētāju, padomes priekšsēdētāja vietnieku un padomes locekli neprēmē.

Noteikumu projektā saglabāta šobrīd spēkā esošā kapitālsabiedrības lielumu noteikšanas kārtība – atbilstoši kritērijiem - neto apgrozījums, bilances kopsumma, darbinieku skaits, kuras pamatā ir EK rekomendācijas par mazu un vidēju kapitālsabiedrību lielumu raksturojošajiem kritērijiem.

Noteikumu projekts izstrādāts pārejas periodam līdz likuma „Par vienotu valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu (darbinieku) atlīdzības sistēmu” spēkā stāšanās brīdim. Likumā tiks noteiktas arī vienotas sociālās garantijas visām valsts un pašvaldību amatpersonām, tai skaitā valdes un padomes locekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!