Foto: DELFI

Ministru kabinets drīzumā lems par Valsts valodas politikas pamatnostādņu apstiprināšanu 2021.–2027. gadam apstiprināšanu, tāpēc Valsts prezidents Egils Levits ir nosūtījis vēstuli valdībai, kur savā viedoklī uzsvēris Satversmē noteikto valsts valodas konstitucionālo nozīmi un nepieciešamību to ietvert politikas plānošanas dokumentos.

Tāpat Valsts prezidents norādījis uz atsevišķiem rīcības virzieniem valsts valodas politikas īstenošanā.

Levits aicinājis tuvākajā laikā valsts valodas politikas jomā novērst diskrimināciju darba tirgū, nepamatoti pieprasot krievu valodas zināšanas. "Es sagaidu konkrētus pasākumus un rīcības modeli, lai izskaustu nejēdzīgas svešvalodu zināšanu prasības darba tirgū, kas apgrūtina daudzu cilvēku ieceres savas dzīves un karjeras veidošanai Latvijā, kā arī neveicina saliedētas sabiedrības veidošanos uz latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas pamata," vēstulē raksta Valsts prezidents.

Valsts valodas politikas ietvaros Levits aicina izstrādāt diferencētu politiku attiecībā uz angļu valodu, veicinot tās plašu apgūšanu, bet vienlaikus novēršot tās destruktīvo ietekmi uz latviešu valodu. Līdzās tam nepieciešams nodrošināt iespēju Latvijas skolās kā otro svešvalodu apgūt kādu no Eiropas Savienības oficiālajām valodām.

Levits valdībai aicina paredzēt atbalstu kvalitatīva satura pieejamībai latviešu valodā un latviešu valodas lietojuma kvalitātei publiskajā telpā, samazinot pievienotās vērtības nodokli latviešu oriģinālliteratūrai un masu informācijas līdzekļiem latviešu valodā, kā arī piešķirot mērķfinansējumu latviešu valodas redaktora darbam plašsaziņas līdzekļos.

"Latviešu valodas attīstību un ilgtspēju stiprina tās lietojums publiskajā telpā un kvalitatīva satura pieejamība latviešu valodā par visdažādākajiem sabiedrības dzīves jautājumiem. Tāpēc valsts valodas politikai mērķtiecīgi jāveicina kvalitatīva satura valsts valodā pieejamība," uzsver Valsts prezidents.

Līdzās tam Valsts prezidents pievērsis uzmanību latviešu valodas ilgtspējas nodrošināšanai digitālajā vidē, aicinot ar pārdomātu politiku mazināt digitālo valodu plaisu un atbalstot šajā jomā mākslīgā intelekta attīstību latviešu valodā. "Latviešu valodas pastāvēšanai un ilgtspējai ir kritiski svarīgi, lai latviešu valodā tās pratējiem digitālajā vidē būtu pieejamas tikpat plašas iespējas, kādas ir lielo valodu lietotājiem. Šajā ziņā mums ir teicamas iestrādnes, un mēs varam patiesi lepoties ar šīs jomas entuziastu sasniegumiem," norādījis Valsts prezidents.

Tāpat Levits aicinājis Ministru kabinetu stiprināt latviešu valodas lomu augstākajā izglītībā un zinātnē, lai netiktu mazināts latviešu valodas kā zinātnes valodas potenciāls un prestižs.

Valsts prezidents paudis atbalstu tam, ka Valsts valodas politikas pamatnostādņu projektā pievērsta īpaša uzmanība latgaliešu valodas kā latviešu valodas paveida attīstībai un lībiešu valodas saglabāšanai. Valsts prezidents novērtē, ka viņa rosinātās diskusijas par Latviešu vēsturisko zemju likumprojektu guvušas atbalstu, sekmējot latgaliešu un lībiešu valodu apguvi, lietojumu publiskajā telpā un plašsaziņas līdzekļos, kā arī veicinot latviešu valodas izlokšņu un dialektu saglabāšanu latviešu vēsturiskajās zemē.

Vēstules noslēgumā Valsts prezidents atgādinājis par nepieciešamību noteikt 15. oktobri kā Valsts valodas dienu un veidot šīs dienas atzīmēšanas tradīcijas dažādās sabiedrības grupās, kas radītu pozitīvu platformu latviešu valodas kā vienīgas valsts valodas pozīciju nostiprināšanai un tās pastāvēšanas un turpmākas attīstības sekmēšanai.

Tāpat Valsts prezidents rosinājis paredzēt ikgadējo Ministru kabineta ziņojumu par valsts valodas situāciju un tā apspriešanu Saeimā. "Latviešu valoda ir būtiska vērtība latviešu nācijai, Latvijas tautai un Latvijas valstij. Tādēļ valsts valodas politikas aktualitātēm ir pievēršama pēc iespējas plašāka sabiedrības uzmanība un tās attīstība ir apspriežama no Saeimas tribīnes, kas mūsu parlamentārajā iekārtā ir valsts politiskās dzīves centrs," vēstulē valdībai raksta Levits.

Valsts prezidents vēstulē augstu novērtējis valsts valodas politiku īstenojošo institūciju ikdienas darbu, šajos gados paveikto valsts valodas politikas jomā, kā arī ieguldītās pūles Valsts valodas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam sagatavošanā.

Paredzams, ka Ministru kabinets par valsts valodas politikas pamatnostādņu apstiprināšanu 2021.–2027. gadam varētu lemt drīzumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!