Foto: F64

Valsts arī turpmāk nepieciešamības gadījumā kompensēs energoresursu sadārdzinājumu mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem, otrdien, 6. jūnijā, vienojās Ministru kabinets.

Valdība uzklausīja Klimata un enerģētika ministrijas (KEM) sagatavoto ziņojumu par mērķēta un automatizēta atbalsta sistēmas izstrādi energoresursu sadārdzinājuma segšanai mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni.

Tajā KEM piedāvā 2023./2024. gada apkures sezonā sniegt mērķētu atbalstu energoresursu izmaksu daļējai kompensēšanai, vadoties pēc mājsaimniecību ienākumu līmeņa, izmantojot vienoto risinājumu automatizētai oficiālo ienākumu apmēra aprēķināšanai uz vienu mājsaimniecības locekli.

2022./2023. gada apkures sezonā atbalsts tika sniegts visām mājsaimniecībām, neatkarīgi no to ienākumu līmeņa, kā arī atbalsts tika sniegts, neņemot vērā energoresursu biržās noteiktās energoresursu cena.

Izvērtējot 2022./2023. gada apkures sezonā sniegto atbalstu, KEM secināja, ka efektīvākais veids, kādā sniegt atbalstu, samērojot sociālās vajadzības ar valsts budžeta iespējām, ir mērķēts atbalsts, kas tiek noteikts, vadoties pēc mājsaimniecību ienākumu līmeņa.

Proti, 2023./2024. gada apkures sezonā atbalstu energoresursu izmaksu daļējai kompensēšanai varētu sniegt mājsaimniecībām, kuru kopējie izdevumi par mājokli pārsniedz 30% no mājsaimniecības ienākumiem uz vienu mājsaimniecībā deklarēto, reģistrēto vai norādīto personu. KEM uzskata, ka tādējādi atbalstu energoresursu izmaksu daļējai kompensēšanai būs iespējams novirzīt mērķgrupai, kurai attiecīgais atbalsts ir visnepieciešamākais.

KEM paskaidroja, ka ar kopējiem izdevumiem par mājokli tiek saprasti izdevumi par īri, komunālajiem pakalpojumiem, kā arī citiem ar mājokļa ikmēneša uzturēšanu saistītiem pakalpojumiem.

Paredzams, ka minimālo ienākumu slieksni, zem kura būtu piemērojams energoresursu izmaksu daļējai kompensācijai, ņemot vērā vidējos statistikas datus par mājsaimniecības izdevumiem iepriekšminētajās pozīcijās, aprēķinās KEM.

Analizējot Centrālās statistikas pārvaldes rīcībā esošo informāciju par mājsaimniecību ienākumiem un izdevumiem, aptuvenais mājsaimniecību īpatsvars, kas varētu kvalificēties atbalstam, varētu būt 40-50% mājsaimniecību.

KEM arī secinājusi ka atbalsts būtu sniedzams tikai tad, ja energoresursu cena biržā pārsniedz noteiktu slieksni, ko apstiprinās Ministru kabinets.

Valdība arī atbalstīja KEM priekšlikumu veidot IT risinājumu automatizētai oficiālo ienākumu apmēra aprēķināšanai uz vienu mājsaimniecības locekli un datu apmaiņas nodrošināšanai, tajā skaitā automatizētu algoritmu mājsaimniecības ienākumu novērtēšanai, vērtēšanā iekļaujamajiem ienākumu veidiem, datu salīdzināšanas periodiskuma, automatizētu algoritmu mājsaimniecības sastāva noteikšanai.

Šīs IT sistēmas ieviešanai šogad nepieciešam 1,15 miljoni eiro, bet nākamgad – 1,19 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!