Foto: PantherMedia/Scanpix

Līdzīgi kā Valsts ieņēmumu dienests veido uzņēmumu Balto sarakstu, Valsts vides dienests (VVD) plāno veidot uzņēmēju "zaļo sarakstu", lai tādējādi uzteiktu uzņēmējus, kas ievēro vides prasības un ir paraugs citiem uzņēmējiem un iedzīvotājiem vides jomā.

Par šo VVD iniciatīvu trešdien tiekoties ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (RP) pavēstījusi dienesta ģenerāldirektore Inga Koļegova.

Dienestam arī ir iecere plānveida pārbaudes īstenot kopīgi ar citiem kontrolējošajiem dienestiem, kā arī padarīt publiski pieejamu pārbaužu grafiku. Publiski VVD mājas lapā internetā drīzumā būs pieejami arī uzņēmumu vides auditu rezultāti, lai novērstu jebkādus minējumus vai spekulācijas, informētu uzņēmējus par vienotām vides prasībām un arī iedzīvotāji zinātu par atklātajām problēmām un īstenotajiem risinājumiem.

Tiekoties ar ministru pārrunāts Koļegovas paveiktais kopš iecelšanas amatā, un sarunā galvenā uzmanība tika pievērsta centieniem veicināt videi draudzīgu uzņēmējdarbību, portālu "Delfi" informēja ministra preses sekretāre Maija Pētermane.

Sprūdžs atzīst, ka līdz šim situācija ar vides normu ievērošanu un kontroli uzņēmējdarbībā ir bijusi tik ielaista, ka iedzīvotāji bieži vien netic iespējamībai izveidot vides standartiem atbilstošu un zaļi strādājošu uzņēmumu. Tāpēc ministrs uzsver, ka VVD ir svarīgi veicināt prevenciju, gan izskaidrojot, gan iesaistot plašāku sabiedrību un profilaktiski risinot jautājumus, kas saistīti ar uzņēmējdarbības iniciatīvām.

"Risināt problēmas tad kad ir uzcelta kārtējā ferma, piestātne vai rūpnīca ir jau par vēlu. Ar uzņēmējiem iespējamās problēmsituācijas ir jārisina preventīvi vēl tad, kad ieceres ir ideju līmenī un "uz papīra". Vienlaicīgi VVD ir jābūt spēcīgiem instrumentiem, lai novērstu visatļautību tajos gadījumos, kad komersanti klaji ignorē vides prasības," sacījis Sprūdžs.

Sprūdžs arī ir gandarīts par šoruden darbu sākušās VVD ģenerāldirektores aktīvo iesaisti gadiem sasāpējušo problēmu risināšanā. Ministrs uzsver, ka Koļegovas izvēle VVD vadītāja amatam ir bijusi pareizs lēmums un viņa ir spējusi ne tikai apzināt problēmjautājumus, bet arī piedāvāt konkrētus tūlītējus un plānot ilgtermiņa risinājumus.

"VVD darbība ir nozīmīga arī tādēļ, ka daudzi pēc dienesta darba spriež par ministrijas un valsts veikumu vides aizsardzības jomā. Tāpēc VVD ir jābūt labi pārvaldītam, lēmumiem ir jābūt skaidriem, atklātiem un saprotamiem un caurspīdīgiem. Ir jāatgūst sabiedrības, tajā skaitā uzņēmēju uzticība, lai videi draudzīga saimniekošana būtu katra biznesa pamatprincips" tikšanās noslēgumā norādījis ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!