Autotransporta direkcijai pēc līguma slēgšanas ar pārvadātājiem būs vienpusējas tiesības palielināt vai samazināt pakalpojumu apmēru reģionālajos maršrutos.

To paredz šodien Ministru kabinetā atbalstītie Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotie grozījumi "Koncesijas piešķiršanas nosacījumos par tiesībām sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumus ar autobusiem maršrutu tīkla reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos".

Pašreiz koncesijas piešķiršanas nosacījumu 13.punkts nosaka, ka pārvadātājam piešķirto tiesību apjoms var tikt samazināts vai palielināts, ņemot vērā reālo situāciju un iedzīvotāju vajadzības, gan pēc Autotransporta direkcijas, gan pārvadātāja iniciatīvas, rakstiski savstarpēji vienojoties.

SM norāda, ka grozījumi izstrādāti, ievērojot to, ka no valsts budžetā 2009.gadā plānotajiem līdzekļiem nebūs iespējams kompensēt pārvadātājam radušos zaudējumus, ja piešķiramo tiesību apjoms paliks nemainīgs.

Lai novērstu kompensējamo zaudējumu, kas pārvadātājam radušies, sniedzot sabiedriskā transporta pakalpojumus, apmēra palielināšanos nākamajā un turpmākajos gados, nepieciešams paplašināt Autotransporta direkcijas pilnvaras, uzskata SM.

Jau ziņots, ka 2009.gadā sniegtajiem sabiedriskā transporta pakalpojumiem ar autobusiem reģionālajā starppilsētu nozīmes maršrutu tīklā no valsts budžeta izmaksājamās kompensācijas apmērs varētu būt 20,9 miljoni latu.

SM norāda, ka 2010.gadā kompensācija varētu sasniegt 27,2 miljonus latu, bet 2011.gadā - 32,7 miljonus latu.

Sākot ar 2009.gadu, līgumi ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem reģionālajos starppilsētu nozīmes autobusu maršrutos tiks slēgti uz 12 gadiem.

Līdz šim šādi termiņi netika noteikti, kas pārvadātājiem neviesa skaidrību, vai viņu pakalpojumus izmantos arī pēc gada.

Dokuments paredz nodot koncesijā uz 12 gadiem sabiedriskā transporta pakalpojumu ar autobusiem sniegšanas tiesības reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos, kā arī apstiprināt šo pakalpojumu sniegšanas tiesību piešķiršanas nosacījumus.

Koncesiju piešķirs konkursa rezultātā, bet līgumus ar pārvadātājiem slēgs Autotransporta direkcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!