Foto: DELFI
Valdība otrdien no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atvēlēja 80 000 latu Tieslietu ministrijas (TM) paspārnē esošajam Valsts zemes dienestam (VZD), lai ievadītu dienesta arhīvā esošos ēku pilnās tehniskās inventarizācijas datus Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā.

TM skaidro, ka no 2012.gada 1.janvāra mainās ēkas kadastrālās vērtības aprēķina modelis, un turpmāk ēkas kadastrālo vērtību ietekmēs arī dati, kas līdz šim netika ņemti vērā. Lai varētu aprēķināt precīzāku ēkas kadastrālo vērtību, kas tādējādi ietekmēs un nodrošinās taisnīgāku nekustamā īpašuma nodokļa apmēru, ir nepieciešams veikt VZD arhīvā esošo ēku pilnās tehniskās inventarizācijas datu ievadīšanu Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā.

Lai nodrošinātu ēku pilnās tehniskās inventarizācijas datu digitalizāciju, VZD nepieciešams papildu finansējums, jo pašreizējā budžetā procesu nav iespējams nodrošināt, skaidro TM.

Saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datiem prioritāri ir nepieciešams sakārtot aptuveni 80 000 būves. Vienas būves sakārtošanai ir nepieciešamas vidēji 35 minūtes. Lai sakārtotu visas prioritārās būves, ir nepieciešamas aptuveni 46,8 tūkstoši cilvēkstundas. Kopējais nepieciešamais finansējums ēku datu ievadei no arhīva materiāliem Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā ir 122 000 latu.

Ņemot vērā ierobežotos laika un cilvēkresursus, 2011.gadā VZD informācijas sistēmā var ievadīt aptuveni 65% no kopējā ievadāmo ēku datu skaita. Līdz ar to, lai nodrošinātu plānoto datu ievades apjomu, 2011.gadā tam nepieciešams papildu finansējums 80 000 apmērā. Atlikušos datus par ēkām Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā plānots ievadīt 2012.gadā, kam papildu būs nepieciešami 42 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!