Foto: LETA
No valsts līdzekļiem sabiedriskajai organizācijai "Ziedot.lv" piešķirs 600 tūkstošus eiro, no kuriem tiks piešķirts finansējums arī smagi slimā Dāvja ārstēšanai, pastāstīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Belēvičs norādīja, ka lēmums ir pieņemts. Paredzēts, ka no finansējuma piešķirs arī trūkstošo summu deviņus gadus vecā Dāvja ārstēšanai ASV. Ārstēšanai ASV nepieciešams vairāk nekā 300 tūkstoši eiro. Līdzekļi tiek vākti izmantojot ziedojumus. Paredzēts, ka ziedojumi Dāvja ārstēšanai ASV tiks vākti arī sestdien un svētdien. Savukārt iztrūkstošā summa Dāvja ārstēšanai tiks segta no "Ziedot.lv" piešķirtās naudas, skaidroja ministrs.

Savukārt par finansējuma piešķiršanu Latvijas Bērnu fondam vēl paredzētas konsultācijas.

Ministrs informēja, ka piektdien tikšanās laikā ar finanšu ministru Jāni Reiru un premjeri Laimdotu Straujumu ("Vienotība") nolemts finansējumu no "Latvijas Valsts mežiem" pārskaitīt abām minētajām sabiedriskajām organizācijām. Piešķirtie līdzekļi paredzēti arī nākamajam gadam, norādīja ministrs.

Patlaban "Latvijas Valsts meži" finanšu ministra atļaujas saņemšanai ir iesnieguši priekšlikumu ziedot uzņēmuma līdzekļus labdarības organizācijai Ziedot.lv. Ministri Reirs, Belēvičs un Augulis jau pirmdien, 1.decembrī, ieplānojuši pārrunāt ar "Ziedot.lv" vadītāju Rūtu Dimantu un Bērnu slimnīcas fonda vadītāju Lieni Dambiņu iespēju no šiem līdzekļiem segt daļu no Dāvja ārstēšanai nepieciešamās summas.

Finanšu ministrs Jānis Reirs, veselības ministrs Guntis Belēvičs un labklājības ministrs Uldis Augulis rosinājuši daļu no smagi slimajam Dāvim nepieciešamajiem līdzekļiem novirzīt no akciju sabiedrības "Latvijas Valsts meži" dividendēm caur labdarības organizāciju Ziedot.lv.

Ilgtermiņa risinājumu, lai smagi slimi bērni varētu saņemt dzīvībai svarīgu medicīnisko palīdzību, veselības ministrs izstrādās kopā ar labklājības ministru Uldi Auguli (ZZS) un finanšu ministru. Belēvičs pieļāva, ka iespēja varētu būt izveidot apdrošināšanas sistēmu, kurā iedzīvotāju ik mēnesi ieskaitītu, piemēram, vienu eiro smagi slimo bērnu ārstēšanai.

Viņš norādīja, ka Nacionālais veselības dienests līdzekļus Dāvja ārstēšanai atteicis piešķirt, jo likums neparedz veselības aprūpes budžeta finansējumu pārskaitīt uz valsti, kas atrodas ārpus Eiropas Savienības (ES) un ekonomiskās zonas. "Ja bērna ārstēšanu varētu veikt, piemēram, Zviedrijā vai Vācijā, Nacionālais veselības dienests līdzekļus uzreiz piešķirtu," pauda ministrs.

Bērnu slimnīcas fonds uzsācis ziedojumu vākšanu Dāvja ārstēšanai ārzemēs un prasa valstij rast ilgtermiņa risinājumu sistēmas ietvaros, lai turpmāk šādās situācijās būtu skaidrs finansējuma modelis, kā bērns saņem dzīvībai svarīgu medicīnisku palīdzību neatkarīgi no valsts, kurā to var nodrošināt.

Ik gadu Bērnu slimnīcas fonds aptuveni 15 bērniem palīdz saņemt neatliekamu medicīnisku palīdzību ārpus Latvijas, jo viņu veselībai nepieciešamās medicīniskās manipulācijas Latvijā netiek veiktas. Līdz šim ārstēšana bērniem nodrošināta Eiropas valstīs, bet šoreiz ārstēšana ir pieejama tikai Amerikā, taču tik daudz līdzekļu fondā nav.

Dāvim konstatēta smaga kombinēta pataloģija saistībā ar nepareizu limfas atteci no vēdera dobuma orgāniem, kā rezultātā veidojas neatgriezeniski vielu maiņas traucējumi un iestājas imūndeficita sindroms. Viņš ir pirmais pacients, kuram ir nepieciešams doties ārpus ES un ekonomiskās zonas, un kura medicīnisko manipulāciju izmaksas ir tik augstas, tāpēc lūgums pēc apmaksas tika iesniegts Nacionālajam veselības dienestam. 27.novembrī ir saņemts oficiāls Nacionālā Veselības dienesta lēmums par atteikumu sniegt finansiālu atbalstu un tādējādi nodrošināt pacienta ārstniecību Filadelfijas Bērnu klīnikā, vēsta fonds.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!