Foto: F64
Ikviens garīdznieka amata kandidāts pirms ordinācijas tiek iztaujāts arī par personiskiem jautājumiem. Tādi uzdoti arī aizdomās par pedofiliju aizturētajam Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LEBL) Daugavpils diecēzes vikāram Agrim Pāvilam Lēvaldam, taču viņa atbildes nav radījušas nekādas aizdomas par iespējamām noziedzīgām nosliecēm, informē LEBL arhibīskaps Jānis Vanags.

LEBL informē, ka Lēvalds kalpojis luteriskajā baznīcā kopš 2009. gada februāra, un pirms ordinācijas, kā ikviens kandidāts, iztaujāts par personiskiem jautājumiem - atkarībām, sodāmību, netradicionālu seksuālo orientāciju, ārlaulības sakariem.

LEBL informē, ka Lēvalds Daugavpils diecēzē bijis palīgmācītāja statusā, bez pastāvīgas kalpošanas konkrētā draudzē.

"Ja izvirzītās apsūdzības izrādītos atbilstošas patiesībai, baznīca visstingrākajā veidā nosoda šādu rīcību, kas pelnījusi pilnu atbildību likuma priekšā. Tomēr jāņem vērā, ka šobrīd vēl notiek lietas izmeklēšana, un jautājumu, vai garīdznieks tiešām bijis iesaistīts minētajos noziegumos, izvērtēs tiesa," norāda LEBL.

"Ja apsūdzības izmeklēšanā apstiprināsies, baznīca nekādā veidā nekavēs vainīgā saukšanu pie atbildības likuma priekšā. Baznīca arī iepriekš no mācītāju rindām ir atstādinājusi tos, kuru rīcība nav savienojama ar garīdznieka amatu," norāda Vanags.

Daugavpils diecēzes bīskaps Einārs Alpe, kurš ir atbildīgs par diecēzes mācītāju kalpošanu, par notikušo ir šokēts, jo viņa rīcībā iepriekš nav bijušas nekādas ziņas, kas liecinātu par šī palīgmācītāja noziedzīgām rīcībām. Līdz šim bīskapam nav bijusi iespēja runāt ar pašu aizturēto.

LELB bīskapi ir apņēmušies izmeklēt šo situāciju un lemt par stingrāko sodu no baznīcas puses, ja apsūdzības apstiprinātos.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka policija aizdomās par pedofiliju aizturējusi luterāņu mācītāju, bērnu slimnīcas apsargu un bijušo cietumnieku. Daugavpils bīskaps Einārs Alpe portālam "Delfi" apstiprināja, ka aizturētais ir luterāņu mācītājs Agris Pāvils Lēvalds. 1962.gadā dzimušais vīrietis ir luterāņu vikārs Daugavpils diecēzē, bet iepriekš piederējis katoļu baznīcai un bijis mācītājs vairākās katoļu draudzēs.

Savukārt otrs aizturētais ir Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas darbinieks – vārtu sargs, bet trešais – kāds bijušais ieslodzītais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!