Foto: LETA

Trešdien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) lūdza Babītes novada domi līdz 17. aprīlim informēt ministriju par veikto un plānoto rīcību, lai novērstu pārkāpumus SIA "Babītes Siltums", portālu "Delfi" informēja VARAM.

Pārkāpumi tika identificēti pašvaldības pasūtītājā auditā par kapitālsabiedrības 2017.-2019. gada darbību.

Līdzdalības izvērtējumu, funkcionālo un finanšu auditu pašvaldības kapitālsabiedrībā veicis SIA "Pagrabnieces Auditoru Birojs". Auditori "Babītes Siltuma" darbībā un tā pārraudzībā ir konstatējuši būtiskus pārkāpumus, piemēram, nav izstrādāta vidēja termiņa darbības stratēģija, uzņēmumā netiek veikta budžeta plānošana un kontrole, netiek nodrošināta informācijas atklātība.

Tāpat nebija izstrādāta iepirkumu uzraudzības kārtība, kā arī tika pieļauti virkne citu pārkāpumu. Ministrija no auditoru ziņojuma ir secinājusi, ka pārkāpumus laika periodā no 2017.-2019. gadam ir pieļāvusi ne tikai kapitālsabiedrība valde un kapitāla daļu turētājs – tā brīža domes priekšsēdētājs Andrejs Ence, bet arī Babītes novada dome kā kapitālsabiedrības dalībnieks.

Babītes novada domes priekšsēdētājs Aivars Osītis ir informējis ministriju par to, ka jau ir izveidota komisija valdes locekļu un kapitāla daļu turētāja pārstāvja darbības efektivitātes un tiesiskuma izvērtēšanai, kā arī domes pienākumu izpildes izvērtēšanai.

Lai pārkāpumi tiktu novērsti, ministrija pašvaldību darbības likumības pārraudzības ietvaros ir lūgusi Babītes novada domei līdz 17. aprīlim sniegt informāciju par veikto un plānoto rīcību audita ziņojumā minēto pārkāpumu novēršanā.

VARAM aicina pašvaldības un kapitālsabiedrības amatpersonas rūpīgi izvērtēt konkrētos pārkāpumus un nepieciešamības gadījumā vērsties tiesībsargājošajās iestādēs vai vērsties ar prasību vispārējās jurisdikcijas tiesā par zaudējumu atlīdzināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!