Foto: LETA

Pēc Jelgavas novada teritorijas plānojuma izvērtēšanas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir nolēmusi apturēt novada teritorijas plānojumu, jo tā ir konstatējusi normatīvo aktu pārkāpumus, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izvērtēja Jelgavas novada domes 2019. gada 28. augustā apstiprināto plānojumu, jo no privātpersonas tika saņemts iesniegums ar prasību plānojumu apturēt.

Atbildīgā ministrija konstatēja vairākus normatīvo aktu pārkāpumus, piemēram, pēc publiskās apspriešanas ir veikti papildu labojumi plānojuma saistošajā daļā – apbūves noteikumos. Tāpat ir konstatētas pretrunas starp teritorijas plānojuma apbūves noteikumiem un grafisko daļu.

Piemēram, apbūves noteikumos lietotā terminoloģija neatbilst spēkā esošajam būvniecības regulējumam, kā arī tajos ir ietvertas prasības, kas ir citu pašvaldības saistošo noteikumu jautājums. Tāpat ir izvirzītas prasības, kas uzliek iedzīvotājiem papildu slogu un ir neizpildāmas, piemēram, noteikt centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu ierīkošanu visās ciemu teritorijās, neatkarīgi no to lieluma un iedzīvotāju skaita.

Līdz ar to VARAM neradās pārliecība, ka pašvaldības amatpersonas būtu pienācīgi izvērtējušas teritorijas plānojumu atbilstību normatīvajiem aktiem.

Kā norāda ministrija, teritorijas plānojuma mērķis ir nodrošināt gan ekonomisko attīstību, gan sociālo un kultūras interešu īstenošanu, kā arī vides aizsardzību. Satversmes tiesa vairākkārt ir atzinusi, lai plānojums būtu tiesisks, tam, pirmkārt, jāatbilst normatīvajiem aktiem un, otrkārt, jābūt noteiktā kārtībā izstrādātam un apstiprinātam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!