Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) apturējusi nelikumīgu algu palielināšanu Cēsu novada domes priekšsēdētājam Jānim Rozenbergam (JV) un vicemēriem, noskaidroja aģentūra LETA. Sākotnēji algas palielinātas ar vadības rīkojumiem, lai arī lēmumi bija jāpieņem domei.

Kā aģentūrai LETA atzina VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļā, ministrija bija saņēmusi informāciju, ka Cēsu novada domes priekšsēdētājs 2021. gada 20. decembrī izdevis rīkojumu, ar kuru pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniekiem – Aināram Šteinam (JV) un Atim Egliņam Eglītim (JV) – noteicis mēnešalgu. Savukārt pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks tajā pašā dienā izdevis rīkojumu, ar kur mēnešalgu noteica pašvaldības domes priekšsēdētājam.

Minētie rīkojumi izdoti, pamatojoties uz pašvaldības domes noteikumiem "Darba samaksas noteikumi domes priekšsēdētājam, domes priekšsēdētāja vietniekiem un deputātiem". VARAM konstatēja, ka domes priekšsēdētāja un viņa vietnieku mēnešalga tajos nav konkrēti noteikta, bet gan pieļaujama noteiktas amplitūdas robežās, turklāt pamatojoties nevis uz domes, bet gan attiecīgo amatpersonu rīkojumiem.

VARAM norādīja, ka, saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 21. panta pirmās daļas 13. punktu, tikai dome var noteikt domes priekšsēdētāja, viņa vietnieka, vietējās pašvaldības administrācijas darbinieku, pašvaldības iestāžu vadītāju un citu pašvaldības amatpersonu un darbinieku atlīdzību. Ņemot vērā iepriekš minēto, VARAM Cēsu novada domei lūdza atcelt amatpersonu rīkojumus un veikt attiecīgus grozījumus darba samaksas noteikumos, ko Cēsu novada dome esot izdarījusi.

Vēlāk – 27. janvārī – jau Cēsu novada domes sēdē deputāti nolēma, ka no šā gada Cēsu novada domes priekšsēdētāja alga būs 3809 eiro, savukārt domes priekšsēdētāja vietniekiem – 3280 eiro.

Iepriekš Cēsu novada domes priekšsēdētāja alga bija 3691 eiro, savukārt priekšsēdētāja vietnieku atalgojums bija noteikts 3178 eiro.

Valsts kancelejas gada bāzes mēnešalgas apmērs 2022. gadam ir noteikts 1058,10 eiro. Darba samaksas noteikumos domes priekšsēdētājam tiek piemērots koeficients 3,6, savukārt domes priekšsēdētāja vietniekiem koeficients ir 3,1.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!