Foto: DELFI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) atbalstījusi 54 pašvaldību prioritāros projektus, kam kopumā nepieciešamais valsts budžeta aizdevums ir 17 847 180 eiro, portālu "Delfi" informēja VARAM sabiedrisko attiecību nodaļā.

Visvairāk projektu pieteikts teritoriju labiekārtošanas, transporta, sporta un izglītības jomās.

Projektiem izglītības jomā nepieciešami 3 449 079 eiro.

Saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 2021. gadam" pašvaldībām ir iespējas saņemt valsts budžeta aizņēmumu vienam noteiktam prioritāram investīciju projektam, kas atbilst pašvaldības attīstības programmas investīciju plānam, ar maksimālo aizņēmumu summu 400 000 eiro apmērā.

Pēc VARAM atbalsta aizņēmumus vēl jāapstiprina Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomei.

Kopumā līdz šāgada 30, jūnijam VARAM izvērtēšanai saņēma 62 pašvaldību prioritāros projekta pieteikumus. Lai saņemtu valsts aizdevumu, projektam bija jāatbilst pašvaldības attīstības programmas investīciju plānam, kā arī jāsniedz pamatojums projekta rezultātu ilgtspējas nodrošināšanai pēc administratīvi teritoriālās reformas. Vēl arī pieteiktajiem projektiem jābūt īstenojamiem 2021. gada laikā.

Pieteikumi pēc 1. jūlijā tiek pieņemti no jaunajām pašvaldību domēm, atbilstoši novadu reformas teritoriālajam sadalījumam.

"2021.gadā pašvaldībām tiek nodrošināta iespēja saņemt valsts budžeta aizdevumu līdz 400 000 eiro prioritāra investīciju projekta īstenošanai. Šāds aizdevumu instruments ir ļoti būtisks, lai pašvaldības varētu īstenot svarīgus un aktuālus projektus, kas ne tikai dod būtisku ieguldījumu konkrētās teritorijas attīstībā, bet arī pozitīvi ietekmē kopējo jaunizveidotā novada attīstību un sekmē pakalpojumu pieejamību novada iedzīvotājiem. Pozitīvi ir vērtējams, ka pašvaldības šo aizdevuma instrumentu aktīvi izmanto, proti, gada pirmajā pusē VARAM ir sniegusi 54 pozitīvus atzinums par pašvaldību prioritāro investīciju projektu pieteikumiem. Arī pēc 2021.gada 1.jūlija pašvaldībām joprojām ir iespējas izmanto šo aizdevumu instrumentu, lai īstenotu jaunveidoto pašvaldību prioritāros investīciju projektus," ar VARAM sabiedrisko attiecību nodaļas starpniecību pauda Valsts sekretāra vietniece reģionālās attīstības jautājumos Ilze Oša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!