Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) atbalsta ieceri iestrādāt likumā "Par pašvaldībām" normu, kas pašvaldībām ļautu rīkot slēgtās domes sēdes, lai aizsargātu personas privāto dzīvi un citu saskaņā ar likumu neizpaužamu informāciju, informēja VARAM pārstāve Laura Jansone.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums ir iestrādāt likumā "Par pašvaldībām" normu, ka domes sēdes ir atklātas, izņemot gadījumus, kad jautājumu nepieciešams izskatīt slēgtā domes sēdē vai tās daļā, lai aizsargātu valsts noslēpumu, adopcijas noslēpumu, komercnoslēpumu, personu privāto dzīvi, bērnu intereses vai citu informāciju, kuras izpaušana saskaņā ar likumu ir aizliegta.

Kā norāda Jansone, ministrija atbalsta šādas normas pieņemšanu, jo tā radītu noteiktību tiesiskajā regulējumā. Viņa norāda, ka līdzīga prakse ir arī saistībā ar tieslietām. "Ja lietu skata tiesa, tad pieminētajos gadījumos arī tiek rīkotas slēgtās tiesas sēdes, jo līdzīgas normas ir noteiktas Administratīvā procesa likumā, Civilprocesa procesa likumā un Kriminālprocesa procesa likumā," sacīja pārstāve.

Tāpat viņa pauž, ka pašlaik neesot pamata pieņemt, ka, ja Saeima atbalstīs ieceri ļaut pašvaldībām rīkot slēgtas domes sēdes, lai aizsargātu personas privāto dzīvi, pašvaldības sāks ļaunprātīgi rīkot slēgtās sēdes arī citos gadījumos.

Kā ziņots, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija atbalstījusi priekšlikumu, kas paredz, ka pašvaldību domju sēdes vai to daļa varēs būt slēgta, lai aizsargātu personas privāto dzīvi un citu saskaņā ar likumu neizpaužamu informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!