Foto: PantherMedia/Scanpix
Pirmdien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) notiks diskusija par depozīta sistēmas ieviešanu dzērienu iepakojumam.

Diskusijas laikā plānots pārrunāt obligātās depozīta sistēmas ieviešanas koncepciju atkārtoti lietojamam un vienreiz lietojamam dzērienu iepakojumam, kā arī iespējamo šīs sistēmas ieviešanas termiņu – 2015.gada 1.janvāri.

Šobrīd VARAM izvērtējusi saņemtos priekšlikumus no Latvijas Alus darītāju asociācijas, Latvijas Alus darītāju savienības, Latvijas Bezalkoholisko dzērienu uzņēmēju asociācijas un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas par dzērienu iepakojuma savākšanu un atkārtoti precizējusi iepriekš izstrādāto koncepcijas projektu.

Sagatavotā koncepcijas projekta redakcija paredz četrus variantus: vienu – depozīta sistēmu piemērot tikai atkārtoti lietojamam dzērienu iepakojumam no stikla, otru – to piemērot vienreiz lietojamam un atkārtoti lietojamam iepakojumam pakāpeniski (ar gada starpību), trešais variants – to ieviest vienlaicīgi abiem iepakojumu veidiem un ceturtais – atlikt ieviešanu un atgriezties pie tās izvērtēšanas pēc gada vai diviem, vienlaikus mainot izlietotā iepakojuma reģenerācijas normas.

Depozīta sistēmas nepieciešamību apliecinājuši arī statistikas dati par Lielās talkas laikā savākto atkritumu daudzumu, norāda VARAM. Visas Latvijas sakopšanas talkās aptuveni 80% pēc apjoma no visiem to laikā savāktajiem atkritumiem ir stikla un PET pudeles, kā arī skārdenes. Ieviešot depozīta sistēmu, pakāpeniski tiks novērsta šādu atkritumu nonākšana mežos, ūdenstilpju tuvumā, ceļmalās un citās atkritumiem neatbilstošās vietās.

Plānots, ka diskusijā piedalīsies VARAM, Finanšu ministrijas, Zemkopības ministrijas un Ekonomikas ministrijas speciālisti, sociālie partneri (Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācija, Latvijas Pašvaldību savienība u.c.), uzņēmēji, kā arī vides sakopšanas pasākumu organizatori (domubiedru grupa "Tīri meži") un citu ieinteresēto pušu pārstāvji (Vides aizsardzības klubs, AS "Latvijas valsts meži" u.c.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!