Foto: Publicitātes foto

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) gatavo jaunu rīcības plānu Latgales attīstībai 2015.-2016.gadam, pastāstīja VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Rīcības plāns būs vērsts uz ekonomiskās attīstības veicināšanu, paaugstinot iedzīvotāju labklājību un dzīves kvalitāti. Tādējādi VARAM cer veicināt arī iedzīvotāju piederības sajūtu Latvijai. Tam iemesls ir laika periodā no 2000. līdz 2013.gadam sarukušais iedzīvotāju skaits šajā reģionā - tas ir samazinājies par 24,1%, kas ir 1,6 reizes vairāk nekā visā Latvijā šajā laika periodā.

Rīcības plāna galvenie pasākumi būs degradēto teritoriju revitalizācija Latgales plānošanas reģiona un Alūksnes novada pašvaldībās. Šis mērķis tiks īstenots ar Eiropas Savienības fondu līdzekļiem - jaunajā plānošanas periodā tam ir paredzēts piesaistīt 52,24 miljonus eiro. VARAM arī apsver nodokļu politikas izmaiņas, taču pagaidām precīza informācija par to netiek sniegta.

VARAM vērš uzmanību, ka Latgales plānošanas reģiona iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju pēc pirktspējas līmeņa 2010.gadā bija mazāk nekā 30% no Eiropas Savienības vidējā rādītāja. Vienlaikus Latgales reģions joprojām ir viens no lielākajiem reģioniem pēc iedzīvotāju skaita. Ministrija ir pārliecināta, ka, efektīvāk izmantojot austrumu pierobežas ekonomisko potenciālu, uzlabojot publisko pakalpojumu pieejamību un teritoriju sasniedzamību, ir iespējams saglabāt Austrumu pierobežas apdzīvotību un uzlabot sociālekonomisko situāciju šajā teritorijā. Tas ir būtiski arī no valsts drošības viedokļa.

Jauna rīcības plāna izstrāde ir viens no šīs valdības definētajiem uzdevumiem.

Pirmais rīcības plāns Latgales izaugsmei tika sagatavots laika posmam no 2012. līdz 2013.gadam. Tā mērķis bija risināt ilglaicīgo negatīvo ekonomisko, sociālo un demogrāfisko tendenču kopumu Latgales reģionā un ieviest īpašu vidēja termiņa attīstības instrumentu. Plānā bija iekļauti dažādi pasākumi reģiona attīstības veicināšanai.

Īstenojot Latgales attīstības plānu, šim reģionam ir piesaistīts finansējums 98,8 miljonu eiro apmērā, tostarp Latgales pašvaldībām - 74,3 miljoni eiro uzņēmējdarbības infrastruktūras attīstīšanai, kā arī papildu līdzekļi ceļu sakārtošanai, Latgales uzņēmējdarbības centra ar konsultantu tīklu visā reģionā izveidei, iedzīvotāju iedrošināšanai un atbalstam uzsākt vai paplašināt savu uzņēmējdarbību, ražošanas infrastruktūras sakārtošanai un citu Latgales reģiona izaugsmei būtisko izaicinājumu pārvarēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!