Foto: F64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) iebilst pret Rīgas domes iecerēto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas kārību, kas pretēji valdības plāniem neparedz atkritumu šķirošanas ieviešanu līdz 2015.gadam un nerisina arī citas būtiskas problēmas, portālu "Delfi" informēja ministrija.

VARAM izvērtēja jūlija beigās pieņemtos domes noteikumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, un iebilst pret pašvaldības plāniem šķirotu atkritumu dalītas vākšanas sistēmu Rīgā ieviest pakāpeniski. Šāda sistēma visā Latvijā teritorijā ir jāievieš līdz 2015.gada 1.janvārim, uzsver VARAM.

Vienlaikus VARAM vērš pašvaldības uzmanību uz rīcības trūkumu saistošajos noteikumos neatrunātās situācijās, piemēram, kā tiks risināta situācija ar atkritumu tvertņu izvietošanu, kad blakus esošo īpašumu īpašnieki, tiesiskie valdītāji vai pārvaldnieki par to nespēj vienoties.

Tāpat nepieciešams noteikt minimālo sadzīves atkritumu savākšanas biežumu, definējot sadzīves atkritumu izvešanas biežumu gan privātmājām, gan daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, kā arī noteikt kārtību sadzīves bīstamo atkritumu apsaimniekošanai Rīgas pilsētā.

Tāpat VARAM iebilst pret pašvaldības lēmumu bioloģiski noārdāmo atkritumus pielīdzināt sadzīves nešķirotajiem atkritumiem, jo to apglabāšana ir pretrunā ar normatīvajā regulējumā par atkritumu poligoniem uzstādītajiem mērķiem – samazināt apglabājamo bioloģiski noārdāmo atkritumu daudzumu.

Izvērtējot saistošos noteikumus, VARAM secinājusi, ka sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas noteikšanas kārtībā minētā pieeja pašvaldībā, piemērojot koeficientu 0.2 sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprinātajam tarifam par sadzīves atkritumu apglabāšanu Rīgas pilsētas atkritumu poligonā, attiecinot uz vienu kubikmetru sadzīves atkritumu, nav pamatota ne ar Latvijas normatīvajos aktos ietverto tiesisko regulējumu, ne ar faktisko situāciju.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome jūlija beigās pieņēma saistošos noteikumus, kas nosaka prasības sadzīves atkritumu savākšanai, pārvadāšanai, pārkraušanai un uzglabāšanai Rīgas administratīvajā teritorijā. Saistošajos noteikumos paredzēts, ka visas darbības, kas saistītās ar sadzīves atkritumu apsaimniekošanu plānos, organizēs un kontrolēs Rīgas domes Mājokļu un vides departaments.

Rīgā būs trīs sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonas: Centra rajona un Latgales priekšpilsētas administratīvā teritorija, Vidzemes priekšpilsētas un Ziemeļu rajona administratīvā teritorija un Pārdaugavas-Kurzemes rajona un Zemgales priekšpilsētas administratīvā teritorija.

Katrai sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonai pašvaldība izsludinās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma iepirkumu un ar iepirkumu konkursa uzvarētāju noslēgs līgumu par atkritumu apsaimniekošanu.

Noteikumos paredzēts izveidot pilsētas atkritumu rādītāju informatīvo sistēmu (PARIS), kas saturēs informāciju par personām, kuras noslēgušas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas līgumu; personām, kuras veic nekustamo īpašumu teritoriju kopšanu; atkritumu tvertņu laukumiem un novietošanas vietām (tajā skaitā to globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) datus); atkritumu tvertņu piederību, daudzumu, tipu, lielumu un atkritumu veidu, kādam tās paredzētas; datus par atkritumu tvertņu iztukšošanas biežumu, tajās savākto atkritumu veidu, apjomu, kā arī informāciju par specializētajiem transportlīdzekļiem, to piederību, parametriem, kustības maršrutiem.

Viens Rīgas iedzīvotājs gadā saražo vidēji 290 kilogramus sadzīves atkritumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!