Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijā (VARAM) situāciju, kas izveidojusies pēc Valsts vides dienesta (VVD) vadītājas Ingas Koļegovas atteikšanās kandidēt uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatu un ar to saistītos notikumus pārrunās pirmdien, 15. augustā, pauda VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts (NA).

Viņš pieļāva, ka notikušais neietekmēs Koļegovas darbu VVD, bet piebilda - ministrijā tas vēl nav vērtēts.

"Pirmdien ministrs [Kaspars Gerhards] atgriezīsies no atvaļinājuma un tad noteikti to pārrunāsim," teica Eglīts. Pagaidām ministrijai komentāra saistībā ar Koļegovas lēmumu neturpināt kandidēt uz VID vadītāja amatu nav.

Jau rakstīts, ka VVD vadītāja Koļegova nosūtījusi vēstuli finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS), kurā atsauc savu kandidatūru uz VID ģenerāldirektora amatu. "Tā nav viegla izvēle, tādēļ vēlos paskaidrot savu lēmumu. Pēdējo divu nedēļu laikā mani tuvinieki ir piedzīvojuši nopietnu emocionālu spiedienu, lai gan nav veikuši nekādas ar likumu nosodāmas darbības. Man tas nav pieņemams. Manas kandidatūras apspriešana ir vairojusi pretrunas valdošās koalīcijas partiju starpā. Liekas, ka diskusiju patiesie iemesli ir saistīti ar politiķu redzamajām, bet biežāk, neredzamajām interesēm un tām nav nekāda sakara ar manu profesionālo spēju vērtēšanu. Arī tas man nav pieņemams," teikts Koļegovas iesniegumā ministrei.

Premjerministrs Māris Kučinskis paziņojis, ka uz VID vadītāja amatu tiks rīkots jauns konkurss. Viņš norādījis, ka šo konkursu nepiemeklēs tāds pats liktenis, kā iepriekšējo, kuru rīkoja Valsts kanceleja, jo šoreiz tiks piesaistīta kāda no profesionālām personāla atlases kompānijām.

Kā ziņots, iepriekšējā VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone jūnija beigās atstāja amatu.

Uz VID ģenerāldirektora amatu tika izsludināts konkurss, kas noslēdzās bez rezultātiem. No četriem amata pretendentiem, kas tika virzīti konkursa otrajai kārtai, neviens netika atzīts par piemērotu, tāpēc tika nolemts VID jauno vadītāju meklēt valsts pārvaldē bez konkursa. Līdz šim uzrunātas vairākas amatpersonas, tostarp Valsts vides dienesta vadītāja Koļegova, Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš un Patērētāju tiesību aizsardzības centra vadītāja Baiba Vītoliņa, taču pēdējie divi atteicās pretendēt uz attiecīgo amatu.

Finanšu ministre pagājušajā nedēļā oficiāli izvirzīja Koļegovu VID vadītāja amatam, šonedēļ valdībā bija paredzēts viņu apstiprināt jaunajā amatā, taču visi partijas "Vienotība" ministri balsoja pret, tādēļ jautājums par nedēļu tika atlikts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!