Foto: Reuters/Scanpix

Spēkā esošie normatīvie akti nenosaka tiesības vai pienākumus pašvaldībām rīkot publisko apspriešanu jautājumā par bēgļu izvietošanu atsevišķu pašvaldību administratīvajās teritorijās, uzzināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

Pirms Ziemassvētkiem 22. decembrī Tukuma novada dome skatīja iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu par nepieciešamību rīkot sabiedrisko apspriešanu par patvēruma meklētāju uzņemšanu pašvaldībā. Tukuma novada domes vadītājs Ēriks Lukmans pastāstīja, ka jautājums par patvēruma meklētāju uzņemšanu uzskatāms par Ministru kabineta un ministriju kompetenci.

"Ņemot vērā iepriekš minēto un citus iesniegumā minētos apgalvojumus tas nosūtīts Ministru kabinetam izskatīšanai pēc piekritības," sacīja Lukmans. Vienlaikus dome kolektīvo iesniegumu ir pieņēmusi zināšanai un pateicas novada iedzīvotājiem par pilsonisko nostāju sabiedrībai svarīgā jautājumā.

Tāpat ne šai ministrijai, ne arī Iekšlietu ministrijas kompetencē neietilpst rīkot sabiedrisko apspriešanu par patvēruma meklētāju uzņemšanu konkrētās pašvaldības teritorijā. Tāpat normatīvie akti neparedz tiesības atsevišķām pašvaldībām pieņemt lēmumu par aizliegumu atsevišķu pašvaldību teritorijās izmitināt patvēruma meklētājus. Vienlaicīgi jāmin, ka spēkā esošie normatīvie akti nenosaka tiesības vai pienākumus pašvaldībām rīkot publisko apspriešanu jautājumā par bēgļu izvietošanu atsevišķu pašvaldību administratīvajās teritorijās.

Ministrija tomēr norāda, ka, ja attiecīgās pašvaldības iedzīvotāji uzskata, ka jautājums par patvēruma meklētāju uzņemšanu ir jārisina valsts līmenī, tad iedzīvotājiem likumā noteiktajā kārtībā ir tiesības iniciēt likumprojekta izstrādi un virzību Saeimā jautājumā par patvēruma meklētāju izmitināšanu visā Latvijas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!