Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstītības ministrija (VARAM) ir vērsusies Valsts drošības dienestā ar aicinājumu savas kompetences ietvaros izvērtēt Daugavpils mēra Andreja Elksniņa (S) izteikumus par Krimas piederību Krievijai, portāls "Delfi" uzzināja ministrijā.

Jau ziņots, ka piektdien intervijā "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" Daugavpils mērs uz atkārtotu jautājumu par cerībām uz Ukrainas uzvaru, norādīja, ka uzvarētāju šajā karā nebūs, savukārt jautāts, kam pieder Krima, Elksniņš norādīja, ka uz šo jautājumu esot atbildējis vairākas reizes iepriekš. Lūgts precizēt, ko tieši viņš atbildējis, Elksniņš sacīja: "Krima ir Krievijas Federācijas sastāvā".

"Kamēr ukraiņi cīnās par savas valsts neatkarību un Krievija turpina izvērst asiņainu karu savā kaimiņvalstī, nostāties agresora pusē ir nepieņemami. Elksniņa laipošana un izvairīgā attieksme pret atbalsta paušanu Ukrainai ir signāls, kas liek uzdot jautājumus par Daugavpils mēra lojalitāti Latvijas valstij. Aicinu Valsts drošības dienestu izvērtēt Elksniņa rīcību," norāda VARAM ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

Ministrija atgādina, ka Saeima jau 2014. gada 6. martā pieņēma paziņojumu, ar kuru stingri nosodīja Krievijas Federācijas militāro agresiju Ukrainā un uzsvēra Latvijas nemainīgo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai, kā arī Ukrainas Verhovna Radas leģitīmajai varai.

Vēstulē norādīts uz jau notikušo nelikumīgo bruņoto iejaukšanos Ukrainas teritorijas neatņemamā daļā – Krimā. Arī Apvienoto Nāciju organizācija (ANO) 2014. gada 27. martā pieņēma rezolūciju, ar kuru aicināja visas valstis un starptautiskās organizācijas neatzīt Krievijas Federācijas organizēto 2014. gada 16. marta referendumu Krimā.

Kā aģentūrai LETA norādīja dienestā, VDD ir uzaicinājis Elksniņu ierasties uz paskaidrojuma sniegšanu.

Patlaban VDD plašākus komentārus saistībā ar konkrēto gadījumu nesniegs, līdz ar to nav zināms kādas būs tālākās dienesta darbības.

VDD atgādināja, ka, neraugoties uz ilgstošu atrašanos Krievijas okupācijas spēku kontrolē, Krima joprojām ir uzskatāma par neatņemamu Ukrainas sastāvdaļu. Reaģējot uz Krievijas īstenoto Krimas okupāciju 2014. gadā, Eiropas Savienība par Ukrainas teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības graušanu pret Krieviju noteica sankcijas.

Jau ziņots, ka par Latvijas nostāju jautājumā par Krievijas iebrukumu Ukrainā Elksniņam otrdien atgādināja arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Jau ziņots, ka uz Elksniņa izteikumiem reaģējusi arī Ukraina.

Ukrainas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Oļegs Nikolenko savā "Facebook" profilā uz to norāda, ka Elksniņa teiktais neatspoguļo ne draudzīgās Latvijas oficiālo pozīciju, ne vairuma Latvijas iedzīvotāju viedokli par Krievijas agresīvo karu pret Ukrainu.

Nikolenko raksta, ka Elksniņš attaisno Krievijas noziegumus Ukrainā un tāpēc nav pārsteidzoši, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks "Saskaņa" pēdējās Saeimas vēlēšanās cietis sakāvi.

Pilnu raidījumu "Kāpēc" ar Elksniņa piedalīšanos var redzēt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!