Foto: LETA

Saistībā ar Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" korupcijas skandālu pagājušajās brīvdienās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) tapis likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu, pirmdien Latvijas Televīzijai paziņoja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Viņš atzina, ka sabiedrība pēdējās nedēļas notikumu dēļ ir sašutusi, un VARAM eksperti vērtējuši Rīgas domes rīcību kontekstā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sākto kriminālprocesu par iespējamu korupciju "Rīgas satiksmē". Gerhards atzina, ka Rīgas dome tieši attiecībā uz "Rīgas satiksmi" nav veikusi nozīmīgas darbības, lai gan ieteikumus sniegusi gan Valsts kontrole savā ziņojumā, gan prokurors izteicis brīdinājumu. Neskatoties uz to, izlēmīga rīcība no Rīgas domes nav sekojusi. Turklāt piektdienas vakarā Rīgas domē notikušo Rīgas mēra Nila Ušakova uzticības balsojumu Gerhards nosauca par farsu un pat pretdarbību Latvijas likumu ievērošanai.

Līdz ar to brīvdienās tapis likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu. Atbilstoši likumam Saeima var atlaist domi, ja tā atkārtoti nepilda likumus. Pirmdien ministrija turpinās vērtēt tapušo likumprojektu un aicinās Saeimā ievēlētās partijas uz sanāksmi, lai saprastu tā tālāko virzību, tostarp pārliecinātos, vai tam ir vai nav atbalsta.

Atbilstoši likumam likumprojektu sākotnēji virza uz Ministru kabinetu, kas lemj to tālāk virzīt uz Saeimu. Parlaments savukārt pieņem lēmumu. Pastāv iespēja, ka valdības dienaskārtībā likumprojekts var nonākt jau šo otrdien.

Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) LTV pauda cerību, ka attiecībā uz Rīgas domi tiks pieņemti tiesiski lēmumi. Viņš skaidroja, ka tiesiskums balstās taisnīgā un vienlīdzīgā pieejā, piebilstot, ka nav iespējams runāt tikai par Rīgu, ja ir tādi piemēri kā Jūrmalas pašvaldība, Ventspils pašvaldība un arī Daugavpils pašvaldība.

Līdz ar to Ušakovs prezumēja, ka no tiesiskā viedokļa, viņaprāt, Rīgas domes atlaišana nebūs iespējama.

Jau ziņots, ka KNAB novembrī sāka kriminālprocesu saistībā ar "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem. Otrdien KNAB veica procesuālās darbības, tostarp vairāk nekā 30 kratīšanas. Kriminālprocesā aizturētas kopumā astoņas personas – sešas Latvijā, bet divas Polijā.

Aizturētās personas ir uzņēmējs Māris Martinsons, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" komercdirektors Vladislavs Kozaks, SIA "Alkom-Trans" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Krjačeks, uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes locekle Elīna Kokina un viņas biznesa partneris Edgars Teterovskis un bijušais "Rīga satiksmes" vadītājs Leons Bemhens.

Ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis piemērots vien Kokinai, pārējiem piemērots apcietinājums.

Trešdien preses paziņojumu izplatīja arī Polijas pretkorupcijas dienests (CBA), informējot, ka Polijas dienesta un Latvijas KNAB kopīgas starptautiskas izmeklēšanas laikā Rīgā aizturēti cilvēki, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā.

Rīgā KNAB aizturējis cilvēkus, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā saistībā ar teju 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. Konkursus 2013.-2016.gadā organizēja "Rīgas satiksme", ziņoja Polijas dienests.

KNAB gan precizēja, ka birojā sāktais kriminālprocess par "Rīgas satiksmes" iepirkumiem un Polijas pretkorupcijas dienesta kriminālprocess ir divi atšķirīgi kriminālprocesi, kurus saista tikai izmeklēšanā iesaistītās personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!