Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) uzskata par prettiesisku divu Dobeles vicemēru ievēlēšanu un pieprasa situāciju labot, informēja ministrijā.

Jau ziņots, ka 1. jūlijā Dobeles novada domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts Edgars Gaigalis (NA). Tajā pašā domes sēdē par viņa vietniekiem ievēlēja Viesturu Reinfeldu (LRA) un Edgaru Laimiņu (JV).

VARAM skaidro, ka saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām" domes pirmo sēdi sasauc pašvaldības vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs, kas to vada līdz domes priekšsēdētāja ievēlēšanas brīdim.

Pirmo sēdi turpina vadīt jaunievēlētais domes priekšsēdētājs. Pēc domes priekšsēdētāja ievēlēšanas no domes deputātu vidus ievēlē arī priekšsēdētāja vietnieku un pastāvīgās komitejas. Domes priekšsēdētājam var būt vairāki vietnieki.

Kā skaidro VARAM, administratīvi teritoriālās reformas rezultātā tika izveidotas 28 jaunas pašvaldības, kurām nav spēkā esošu pašvaldības nolikumu, kas regulētu darba organizācijas jautājumus, arī domes priekšsēdētāja vietnieku skaitu.

Tādējādi dome pirmajā sēdē varēja skatīt jautājumu par domes priekšsēdētāja un viena vietnieka ievēlēšanu.

Par vairāku domes priekšsēdētāja vietnieku ievēlēšanu dome varēja lemt tikai pēc nolikuma apstiprināšanas.

VARAM izvērtējusi konkrēto Dobeles novada domes sēdes protokolu un secinājusi, ka dome pirmajā sēdē, pieņemot lēmumus, nav ievērojusi procesuālo kārtību.

Pieļautie pārkāpumi esot arī tādi, kas būtiski ietekmē deputātu tiesības savlaicīgi iepazīties ar lēmumu projektiem.

Saskaņā ar likumu domes lēmumu projektiem jābūt pieejamiem visiem domes deputātiem ne vēlāk kā trīs darbdienas pirms kārtējās sēdes un ne vēlāk kā trīs stundas pirms ārkārtas sēdes.

Ministrija pieprasīja Dobeles novada domei paskaidrojumus par pieļautajiem pārkāpumiem, kā arī lūdz atzīt pieņemtos lēmumus par prettiesiskiem un nākamajā domes sēdē šos jautājumus skatīt, ievērojot likumā noteikto procedūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!