Foto: Shutterstock

Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija (VARAM) līdz 1. oktobrim iesniegs Ministru kabinetā (MK) priekšlikumu Administratīvi teritoriālās reformas koncepcijai, informēja VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā referente Laura Jansone.

Jansone norādīja, ka šīs valdības laikā plānots turpināt darbu pie ilgtspējīgas reģionu attīstības, tai skaitā valsts teritoriālā iedalījuma pilnveidošanas. Saskaņā ar valdības deklarāciju, lai veicinātu policentrisku valsts attīstību, plānots izveidot pašvaldību sadarbības teritorijas, vairojot teritoriju ekonomiskās attīstības potenciālu un pašvaldību sadarbību publisko pakalpojumu sniegšanā. Jansone norādīja, ka par šādu pieeju atbalstīt sadarbības teritoriju noteikšanu 2015. gada 1. decembrī vienojās iepriekšējā valdības visu koalīcijas partiju pārstāvji.

Plānots, ka, konsultējoties ar pašvaldībām un iesaistītajām institūcijām par sadarbības teritoriju izveidošanu, līdz 2016. gada 1. oktobrim VARAM iesniegs priekšlikumus MK, bet Saeimā –likumprojektus par pašvaldību sadarbības teritoriju noteikšanu, vienlaikus nosakot administratīvos centrus. Sadarbības teritoriju izvērtēšanu un lemšana par tālākajām nepieciešamajām darbībām administratīvi teritoriālā iedalījuma pilnveidošanai plānots veikt līdz 2019. gadam.

Pērnā gada novembrī VARAM iesniedza Koalīcijas sadarbības padomei izvērtēšanai jaunu Administratīvi teritoriālās reformas koncepciju. Bija norādīts, ka reformas paredzēts ieviest 2021. gadā, kad notiks vietējo pašvaldību vēlēšanas.

Jau ziņots, ka pērnā gada novembrī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards uzsvēra, ka iepriekšējās administratīvi teritoriālās reformas rezultātā netika izveidota iedzīvotājiem saprotama un efektīva teritoriju pārvaldība, jo patlaban 38 pašvaldībās Latvijā dzīvo 80% iedzīvotāju un ir 38 pašvaldības, kurās dzīvo 5% iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!