Foto: F64

Vardarbība pret sievieti Latvijā ir apkaunojums, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" norādīja tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Vērtējot Jēkabpilī notikušo sievietes slepkavību, ministre uzsver, ka nepieciešams aiziet prom no noziegumu pret sievieti un vardarbību ģimenē ideoloģizēšašanas. Viņa akcentē, ka stigmatizēšanas un ideoloģizēšanas dēļ par šādiem noziegumiem netiek ziņots.

"Statistika par to, ka vardarbības Latvijā ir mazāk nekā valstīs, kas ratificējušas Stambulas konvenciju, ir nevis tāpēc, ka sabiedrība ir labāka, bet tāpēc, ka par tiem netiek ziņots, tiek noklusēts un tiek smīkņāts," sacīja Lībiņa-Egnere, piebilstot, ka konkrētajā gadījumā sieviete pat bija vērsusies ar lūgumu viņu pasargāt, taču noziegums netika izmeklēts un novērsts.

"Valsts pusē tas ir ļoti liels apkaunojums. Arī tas, ka Latvijā vardarbība pret sievieti 21.gadsimtā netiek uzskatīta par tādu noziegumu, kas ir jāizmeklē, jāiztiesā, bet par kuru var smīkņāt un domāt, kādas tad bijušas viņu attiecības," vērtē politiķe.

Viņasprāt, pastrādātais noziegums parāda, ka sistēma attieksmes ziņā ir sapuvusi. No likuma viedokļa uzlabojumus atrast izdosies, taču problēma esot attieksme – sākot ar politiku un vardarbības pret sievieti un ģimenē stigmatizēšanu, beidzot ar katru cilvēku, kurš ir novērsies.

Lībiņa-Egnere ir lūgusi koalīcijas partnerus, kas pat nav lasījuši Stambulas konvencijas tekstu, bet izplata par to dažādus mītus, ar to iepazīties, kā arī izlasīt Satversmes tiesas spriedumu, kas novērtēja, ka konvencijā nav nekā tāda, kas apdraudētu vai vispār skartu Satversmē nostiprinātās vērtības.

Viņa ļoti cer, ka politiķi šajās brīvdienās veltījuši vismaz nedaudz laika, lai izlasītu dokumentu, saprotot, ka tas radies, jo iepriekš ir bijusi ideoloģiska stigma daudzās valstīs. Ministre uzsver, ka ir jāsaprot – ja vardarbība notiek ģimenē, tā nav tikai ģimenes iekšēja lieta. Valstij šie cilvēki ir jāaizstāv, par ko ir arī Stambulas konvencija un Krimināllikums.

Lībiņa-Egnere arī piekrīt, ka maldinošus vēstījumus par Stambulas konvenciju ilgstoši izpaltījusi Krievija, kur vardarbība ģimenē pat netiek uzskatīta par vardarbību.

Kā ziņots, izvērtējot faktus par dzīvesbiedra vajāto un noslepkavoto sievieti Jēkabpils novadā, tieslietu ministre Lībiņa-Egnere uzdevusi Tieslietu ministrijai pilnveidot Kriminālprocesa likumu, nosakot vardarbību ģimenē kā prioritāri izskatāmu kriminālprocesu.

Citos jautājumos gan pirmsšķietami redzamas problēmas likuma piemērošanā nevis likuma robi, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījusi ministre.

Jau rakstīts, ka 16. aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nodurta 1983. gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika.

Valsts policijas priekšnieks ir uzdevis sākt dienesta pārbaudi, lai "pārliecinātos, ka policisti ir rīkojušies atbilstoši normatīvajam regulējumam, pietiekoši aktīvi un profesionāli". Ruks uz šo gadījumu aicināja skatīties plašāk, proti, būtu nepieciešams veikt grozījumus likumos, kas paredzētu bargāku atbildību par gadījumiem, kad persona nepilda jau tiesas noteiktos pienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!