Foto: Shutterstock
Kādā Rīgas kebabu ēstuvē, iespējams, noticis vardarbīgs incidents starp priekšnieku - ārvalstnieku un viņa padoto - 17 gadus veco Latvijas pilsoni Inesi (vārds mainīts). Policijā par notikušo saņemts iesniegums, bet pats kebabu tirdzniecības uzņēmuma īpašnieks portālam "Delfi" šādu konfliktu noliedz, sakot - kas tāds vispār neesot iespējams.

Kā portālam "Delfi" stāsta cietušās meitenes mamma Inta (vārds mainīts),  11. jūlija vēlā vakarā viņai piezvanījuši bērni no Rīgas un pastāstījuši, ka 17 gadus veco Inesi piekāvis viņas darba devējs - ārvalstnieks no kādas Dienvidāzijas valsts.

Pēc mātes stāstītā, meitene strādājusi kebabnīcā, un vēlā vakarā viņas priekšnieks meiteni pasaucis uz kādu no telpām, kur viņu fiziski ietekmējis jeb piekāvis. Viņš meties meitenei virsū - grūstījis un raustījis aiz apģērba. Meitene kritusi, savainojot vēderu. Priekšnieks arī meitenes sejā bakstījis ar saulessarga kātu, norādīja meitenes mamma.

Incidents esot noticis tāpēc, ka priekšnieks saņēmis informāciju no citas darbinieces, ka Inese esot patvaļīgi iespiedusi zīmodziņu lapiņā, kur darbinieki krāj bonusa punktus, lai varētu bez maksas apēst kādu kebabu. Inese patiesi bija patvaļīgi saspiedusi zīmogus, bet nebija izmantojusi iespēju apēst bezmaksas kebabu. Tādēļ viņas sašutums bijis vēl lielāks - nekādus materiālos zaudējumus viņa darba devējam nav nodarījusi, bet priekšnieks tāpat bijis ļoti saniknots un meties viņai virsū.

Turklāt brīdī, kad vīrietis fiziski iespaidojis meiteni, viņš arī cietušo fotografējis, bildes vēlāk izvietojot "WhatsApp" darba kolēģu grupā - lai visi redz. "Pazemojums ir ļoti, ļoti liels," atzīst cietušās jaunietes mamma.

Meitene pēc notikušā piezvanījusi brālim, kas satraukto māsu nogādāja kopmītnēs, kur Inese dzīvo. Viņai vēders bijis vienos zilumos, sāpējusi savainotā seja. Abi zvanījuši mammai, kura tad nākamajā dienā vērsusies policijā.

Inta portālam "Delfi" gan norāda, ka ekspertīzi, kas noteiks miesas bojājumu nodarīšanas pakāpi, nozīmēja vien divas nedēļas pēc notikušā, kad jau lielākā daļa traumu bija sadzijusi. Tomēr emocionālā trauma meitenei ir ļoti smaga. Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas speciālisti meitenei noteikuši arī 10 psihologa konsultācijas.

Tāpat Inta ir šokēta par ārvalstnieka metodēm, strādājot ar saviem padotajiem. Viņš esot izstrādājis "bonusu sistēmu" - ja kāds darbinieks nosūdz kādu citu, tad viņam iekrājas plusiņš. Tieši tādēļ Inesi nosūdzēja kāda 15 gadus veca meitene, kura pati regulāri cieš no dažādām priekšnieka izdarībām, tostarp uzmākšanās. 

Cietušās meitenes mamma uzskata, ka šādas metodes neveicina lojalitāti pret darba devēju un draudzības un cieņpilnas attiecības darbinieku vidū. Protams, pēc notikušā Inese vairs tur nestrādā, bet vēl pēc aiziešanas "priekšnieka cilvēki" meiteni esot izsekojuši. Arī šī informācija ir tikusi nodota policijai.

Inta stāsta, ka viņas meita kebabnīcā apkalpoja klientus, strādāja pie kases. Tur gan viņa paguva nostrādāt tikai vienu nedēļu, turklāt alga par šo periodu vēl nav izmaksāta. Kā norāda Inta, darba alga tiek izmaksāta skaidrā - "uz rokas". Mamma par notikušo ir ziņojusi gan Valsts ieņēmumu dienestam, gan vērsusies Valsts Darba inspekcijā.  "Manuprāt, visas attiecīgās iestādes ir reaģējušas ātri un ļoti ceru, ka sodu šis cilvēks saņems adekvātu," tā teic cietušās meitenes mamma.

Tikmēr kebabu ēstuves īpašnieks portālam "Delfi" norādīja, ka neko par šādu incidentu nezina. "Nav iespējams, ka kaut kas tāds noticis," atzīst uzņēmējs.  Pēc viņa teiktā, vienīgā saskarsme ar policiju uzņēmumam bijusi saistībā ar zādzībām, bet ne kādiem kautiņiem vai darbinieku fizisku ietekmēšanu.

Jau pēc raksta publicēšanas kebabu ēstuves īpašnieks sazinājās ar portālu "Delfi" un skaidroja, ka ar Inesi esot radies konflikts saistībā ar aizdomām par zādzību.

Tieši šī iemesla dēļ meitene arī atlaista no darba, taču vēlāk ēstuves menedžere, pēc īpašnieka teiktā, saņēmusi vairākas īsziņas, kurās tieši meitene draudējusi ar nepatikšanām un prasījusi naudu. Saistībā ar meitenes šantāžu kebabu ēstuves īpašnieks konsultējies ar policiju un  plāno pret meiteni vērsties tiesā par kaitējumu uzņēmuma reputācijai.

Savukārt saistībā ar neizmaksāto algu īpašnieks norāda - tā tiek izmaksāta noteiktā datumā, kas meitenei arī paskaidrots. 

Nekādas fiziskas konfrontācijas un sadursmju gan nav bijis, portālam "Delfi" uzsvēra kebabu ēstuves īpašnieks.

Savukārt Inta portālam "Delfi" uzsver, ka nekāda nauda no ēstuves īpašnieka netiek prasīta. "Liekas, ka labākais ierocis ir pretuzbrukums, kā to šobrīd dara šis uzņēmējs," norāda meitenes māte, paužot izbrīnu, ka viņš pats nav izsaucis policiju, ja bijušas aizdomas par zādzību, bet gan izlēmis pielietot fizisku spēku.

Turklāt vakarā, kad noticis incidents, pati šī uzņēmuma menedžere telefona sarunā Inesei teikusi - "ja gribi sauc policiju, jo tas nav normāli ko viņš izdarīja".

Inta arī pauž cerību, ka arī citi uzņēmuma darbinieki sadūšosies pateikt to, kas tiek noklusēts. "Mums nav vajadzīga nekāda viņa nauda, nedz kāda linča tiesa, vien vēlamies, lai tiešām notikušais netiktu pārvērsts par vienam otra nomelnošanu, bet lai likuma ietvaros viss tiktu izvērtēts kā pienākas," rezumē meitenes māte.

Inta atzīmē, ka ar viņu kā meitenes mammu joprojām nav runājusi nedz ēstuves menedžere, nedz pats priekšnieks, lai gan viņa ir daudzreiz zvanījusi tieši menedžerei, jo viņai bijis svarīgi uzklausīt visus viedokļus. Menedžerei, kura runā latviski, viņa zvanījusi, jo ēstuves īpašnieks runā tikai angliski, bet šo valodu meitenes māte nepārvalda. 

Saistībā ar notikušo Valsts policijā ir saņemts iesniegums. Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākais speciālists Dairis Anučins portālam "Delfi" sacīja, ka iesniegums ir par iespējamu nepilngadīgas personas fizisku iespaidošanu darbavietā. "Pašlaik policijā uzsākta administratīvā lietvedība, kuras ietvaros cietušajai veiktas ekspertīzes, lai noskaidrotu jautājumu par miesas bojājumu esamību un to smaguma pakāpi," viņš skaidroja.

Par tālāko lietas virzību plānots lemt pēc ekspertīžu atzinuma saņemšanas. Pagaidām sīkāku informāciju par lietu, tostarp to, vai tiešām iespējamais vaininieks ir meitenes priekšnieks, Valsts policija nesniedz.

Saskaņā ar Valsts darba inspekcijas sniegto informāciju pēdējā gada laikā konkrētajam uzņēmumam ir piemērots sods par viena darbinieka nodarbināšanu, par kuru nebija paziņots Valsts ieņēmumu dienestam. Citu administratīvo lietu un iesniegumu inspekcijas lietvedībā nav.

Jānorāda, ka nesen Latvijas sabiedrības uzmanību izpelnījās cits ar kādu kebabu ēstuvi saistīts skandāls, kura rezultātā kādam Pakistānas pilsonim bez jebkādiem paskaidrojumiem netika pagarināta uzturēšanās atļauja. Konfliktā ar Inesi gan ir iesaistīts cits uzņēmums. Tajā nodarbināti aptuveni 30 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!