Foto: Shutterstock

57% latviešu piekrīt apgalvojumam, ka vardarbību pret sievietēm biežāk provocē pats upuris – šāda statistika nedēļas nogalē parādījās kādas Lielbritānijas pētnieces "Twitter" kontā, ātri iegūstot arī latviešu lietotāju uzmanību un viedokļus.

Londonas Karaliskās koledžas Starptautiskās attīstības departamenta lektore Alise Evansa piektdienas pēcpusdienā "Twitter" dalījās ar pētījuma datiem par to, kā Eiropas Savienības dalībvalstīs uztver dažādus vardarbības aspektus.

Piemēram, tam, ka vardarbība ģimenē ir privāta lieta un būtu jārisina tikai ģimenes ietvaros, piekrīt 34% bulgāru, kas ir augstākais procents visā ES. Savukārt tam, ka vardarbību pret sievietēm biežāk provocē pats upuris, piekrīt 57% latviešu.

Dati no 2016. gada

Autore tviterī dalījusies ar 2016. gadā veiktu Eirobarometra aptauju, kurā Eiropas Savienības iedzīvotāji pauž viedokļus par dzimumā balstītu vardarbību. Intervijās piedalījušies 27 818 cilvēki visā Eiropas Savienībā, intervējot tostarp 1010 Latvijas iedzīvotājus.

Kopumā 74% ES dalībvalstīs aptaujāto uzskata, ka pret sievietēm vērstā vardarbība ir sastopama viņu valstī, bet 29% – ka tā ir izplatīta arī pret vīriešiem. Gandrīz viena ceturtdaļa (24%) respondenti zina kādu draugu vai ģimenes locekli, kurš ir vardarbības upuris, 18% zina kādu tuvākajā apkārtnē, bet 10% zina kādu darbavietā vai izglītības iestādē. Visos trīs gadījumos un visās dalībvalstīs upuris visbiežāk ir sieviete.

Skatoties Latvijas iedzīvotāju sniegtās atbildes, redzams, ka 11% aptaujāto uzskata, ka vardarbība pret sievietēm ir sastopama bieži (ES vidējais rādītājs – 25%), savukārt 2% uzskata, ka bieži izplatīta ir arī vardarbība pret vīriešiem (ES – 5%).

64% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norāda, ka vardarbībai pret sievietēm jābūt sodāmai (Eiropā vidēji 84%), bet pret vīriešiem – 55% (ES – 80%).

Vairāk par pētījumu var lasīt šeit.

Pētījums šokē tviteri

.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!