Foto: F64

Personas no šodienas varēs lūgt piešķirt jaunu personas kodu bez dzimšanas datuma norādīšanas, savukārt jaundzimušajiem personas kods bez dzimšanas datuma norādīšanas tiks piešķirts automātiski, informē Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP).

Atbilstoši Saeimas pieņemtajiem likuma grozījumiem no šodienas persona ir tiesīga vienu reizi mainīt personas kodu, ja personai bija piešķirts personas kods, kas satur dzimšanas datumu. Personas koda maiņa ir bez maksas.

Ciparu kombināciju personas kodam izvēlēties nav iespējams un pēc personas koda maiņas iedzīvotāji vairs nevarēs pārdomāt un atgūt iepriekšējo personas kodu, jo Iedzīvotāju reģistrā to ģenerē automātiski vienu reizi.

Personas kodu, kurā ir dzimšanas datums, var mainīt visā personas dzīves laikā, nododot iesniegumu klātienē jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā vai Latvijas pārstāvniecībā ārvalstī.

Pēc personas koda maiņas līdzšinējā pase vai personas apliecība kļūs lietošanai nederīga. Personas pienākums būs 30 dienu laikā iesniegt dokumentus jauna personu apliecinoša dokumenta saņemšanai, par ko maksājama valsts nodeva. Tāpat būs nepieciešams mainīt visus dokumentus, kuros norādīts personai Latvijā piešķirtais personas kods, piemēram, transportlīdzekļa vadītāja apliecība, studenta, invalīda vai pensionāra apliecība un elektroniskais paraksts.

Ja šos dokumentus izdevēja iestāde izsniedz vai maina par maksu, tad personas koda maiņa nav iemesls, lai atbrīvotu personu no samaksas par jauna dokumenta saņemšanu.

Ja personas kods tiek mainīts nepilngadīgam bērnam un viņa vecāku pasē ir ierakstīts bērns ar personas kodu, vecākiem būs nepieciešams saņemt jaunu pasi, kurā iekļautas aktuālas ziņas par bērnu, ja vecāki vēlas ceļot kopā ar šo bērnu vai, piemēram, uzrādīt pasi ar bērna ierakstu citā iestādē. Par jaunas pases saņemšanu maksājama valsts nodeva.

Mainot personai līdz 30. jūnijam piešķirto personas kodu, netiek iegūta jauna identitāte, jo iepriekšējais personas kods Iedzīvotāju reģistrā tiek saglabāts vēsturiskajos ierakstos.

Jaunais personas kods tiks veidots no vienpadsmit cipariem. Personas koda pirmie cipari būs 32, bet pārējie cipari automātiski sistēmas ģenerētie nejaušie cipari no 0 līdz 9. Pirmie seši cipari no pārējiem pieciem cipariem var tikt atdalīti ar defisi.

Pašlaik personas kods sastāv no 11 ciparu kombinācijas, kur pēc pirmajiem sešiem cipariem ir defise, kam seko vēl pieci cipari. Pirmie seši cipari personas kodā sniedz informāciju par personas dzimšanas datumu, no kā var izdarīt secinājumus, piemēram, par vecumu, horoskopa piederību, dzimšanas dienas esamību kādā noteiktā laikā.

Tādējādi personas koda pirmajā daļā ietvertā informācija ar norādi uz personas vecumu var veidot tiešu un netiešu diskrimināciju uz vecuma pamata gan profesionālajās attiecībās, gan citās jomās.

Jautājums par personas koda atbilstību fizisko personu datu aizsardzības pamatprincipiem aktualizējās jau 2007. gadā, kad Tiesībsarga birojā tika ierosināta pārbaudes lieta pēc Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas iesnieguma, jo ārstniecības personām ar ārstniecību saistītajā dokumentācijā, kas pieejama trešajām personām, bija pienākums norādīt savu personas kodu.

Personas koda maiņa neietekmēs personai iepriekš izdoto dokumentu juridisko spēku - gluži tāpat kā šobrīd, fakts, ka persona mainījusi uzvārdu, nenozīmē, ka tās noslēgtie līgumi vai citi dokumenti ar iepriekšējo uzvārdu automātiski zaudē spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!