Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja likuma grozījumus, kas ļauj Izglītības valsts inspekcijai (IVI) administratīvi sodīt skolu direktorus, kuru mācību iestādēs apzināti tiek pārkāpts izglītības likums. Grozījumi administratīvo pārkāpumu kodeksā ļaus IVI uzlikt sodu par nelikumīgu mācību maksu pieprasīšanu, kā arī uzņemšanas noteikumu pārkāpšanu.
Kā norādīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Dzintars Ābiķis grozījumi nepieciešami, lai dotu inspekcijai tiesības reāli sodīt to skolu vadītājus, kurās regulāri konstatēti izglītības likuma pārkāpumi. "Parasti nelikumības tiek atklātas Rīgas prestižajās skolās," teica Ābiķis.

IVI vadītājs Zigfrīds Grīnpauks sacīja, ka šie grozījumi par pārkāpumiem ietekmēs skolu direktoru attieksmi, jo beidzot būs reāls sods un izglītības iestāžu vadītāji to apzināsies. "Tas būs kā Damokla zobens virs skolu direktoru galvām," sacīja IVI vadītājs.

Izglītības valsts inspekcija 2000.gadā izskatījusi deviņas sūdzības par nelikumīgu mācību maksu pieprasīšanu, 38 sūdzības par mācību slodzes pārsniegšanu, kā arī 38 sūdzības par pedagogu vardarbību pret skolēniem. Savukārt Saeimas Juridiskā komisija prognozē plašas diskusijas par to, vai sodi nebūtu jānosaka arī citiem mācību iestāžu darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!