Pašlaik tiek pieļauta iespēja, ka likvidējamo valsts iestāžu pulkam varētu pievienoties arī Informācijas analīzes dienests (IAD), liecina neoficiāla informācija.

Oficiāli premjera birojā šo informāciju neapstiprina, taču pats premjers jau atzinis, ka kopumā plāno reorganizēt 138 valsts iestādes, saglabājot 86.

Premjers Ivars Godmanis norāda, ainformācijas analīzes dienesta likvidācija esot bijis viņa priekšlikums, tomēr plašākās sarunās par šo tematu viņš neiesaistījās.

Likvidēt IAD iepriekš aicināja opozīcija, taču Saeima šo priekšlikumu noraidīja. Arī premjers Ivars Godmanis iepriekš publiski paziņojis, ka viņš negrasās likvidēt IAD.

Savukārt laikraksts "Diena" janvāra sākumā rakstīja, ka Nacionālās drošības padomes sēdē pie Valsts prezidenta Valda Zatlera vairums klātesošo pauduši pārliecību, ka dienests būtu jālikvidē vai arī krietni jāsašaurina tā funkcijas. Aizsardzības ministrs Vinets Veldre (TP) ir viens no tiem, kurš uzstāj par pilnīgu IAD likvidāciju, jo tā funkcijas dublējoties ar citiem drošības dienestiem. Tāpat uzskatot ne vien viņa pakļautībā esošais Militārās izlūkošanas un drošības dienests, bet arī drošības policija un Satversmes aizsardzības birojs, liecina laikraksta rīcībā esošā neoficiāla informācija.

IAD ir 19 darbinieku. Dienesta gada budžets pārsniedz 500 000 latu.

IAD tapšanas sākumā koncepcija paredzēja, ka IAD darbu nodrošinās trīs cilvēki, kas arī ir pietiekami, lai veiktu drošības iestāžu informācijas analīzi. Iepriekš arī radušās bažas, ka, mainot ar drošības iestādēm saistītos likumus, tieši šis dienests tiek izmantots politiskām cīņām, mēģinot to padarīt par premjera kabatas specdienestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!