Foto: LETA

Krimināllikumā varētu paredzēt atbildību par aicinājumu neievērot Covid-19 ierobežojumus, jo tādā veidā var tikt apdraudēta sabiedrības veselība. Savukārt ierobežojumu ievērošanas kontrolei varētu piesaistīt Aizsardzības ministrijas resursus, tā otrdien intervijā Latvijas Radio norādīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP).

Rancāns pauda, ka pašlaik policija aicinājumu neievērot Covid-19 ierobežojumus vērtē kā huligānismu.

Saeimas Krimināltiesību apakškomisijā šo jautājumu plānots skatīt pēc budžeta pieņemšanas. Iecerēts aicināt gan jomas ekspertus, gan tiesību normu piemērotājus – policiju, prokuratūru, tiesas.

Rancāns pieļāva, ka varētu veidot speciālu normu, nevis "izlīdzēties ar huligānisma kvalifikāciju".

Viņaprāt, šādu normu varētu veidot līdzīgi kā pašlaik Krimināllikums paredz atbildību par aicinājumu uz genocīdu. "Tā būtu norma, kas paredzētu atbildību vienkārši par aicinājumu, neparedzot, ka kādas sekas būtu iestājušās," sacīja Rancāns.

Vienlaikus viņš atzina, ka vēl ir jāvērtē, vai būs nepieciešama šāda speciāla norma.

Savukārt attiecībā uz ierobežojumu ievērošanas kontroli Rancāns atzina, ka pašlaik tā ir nepietiekama. Iekšlietu struktūrām neesot pietiekoši resursu šādai kontrolei, līdz ar to varētu prasīt palīdzību Aizsardzības ministrijai, lai kontrolētu ierobežojumu ievērošanu.

"Acīmredzot ielās būtu jāizvieto patruļas. Policijai tik daudz cilvēku patruļām kaut vai lielākajās pilsētās nepietiks. Acīmredzot Iekšlietu ministram būs jāvēršas pie aizsardzības ministra," sacīja deputāts.

Viņaprāt, bruņotajiem spēkiem būtu jāsniedz palīdzība, uz īsu laiku ja valdība izšķirsies par ļoti stingriem ierobežojumiem.

Jau vēstīts, ka otrdien Ministru kabinetā lems par stingrākiem ierobežojumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Ņemot vērā straujo Covid-19 infekcijas izplatīšanos un pieaugošo veselības nozares pārslodzes risku, valdība atkārtoti izsludinājusi ārkārtējo situāciju uz četrām nedēļām jeb laiku no 9. novembra līdz 6. decembrim.

Tās laikā noteikti stingri pulcēšanās un citi ierobežojumi, lai stabilizētu situāciju un novērstu strauju Covid-19 izplatību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!