Foto: F64

Neskatoties uz Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) noraidošo attieksmi, Saeimā tomēr varētu veidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju Rīgas pašvaldības uzņēmumu darbības izvērtēšanai.

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa pēc koalīcijas sanāksmes pauda, ka ZZS "pateica kategorisku "nē"" šādai iecerei, bet nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK to atbalsta.

Āboltiņa sacīja, ka "Vienotība" vēl apspriedīsies ar nacionālo apvienību par šo jautājumu. Vienlaikus politiķe uzsvēra, ka abām frakcijām ir vairāk nekā minimāli nepieciešamās 34 deputātu balsis, lai rosinātu parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi. Viņa atzina, ka koalīcijas līgums paredz virzīt šādas ieceres saskaņojot, bet konsensus tam tomēr nav nepieciešams.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), pamatojot ZZS pozīciju, skaidroja, ka tas varētu "atvērt diezgan bīstamu precedentu" - šodien Rīga, rīt, piemēram, Daugavpils un citas pilsētas. Būtu jāmeklē citi instrumenti, un parlamentārās izmeklēšanas komisiju izveide nav sistēmisks risinājums, uzskata premjers.

Jau vēstīts, ka, piemēram, pērn revīzijā pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) Valsts kontrole atklājusi vairākus, iespējams, prettiesiskus pārkāpumus. Valsts kontrole secināja, ka dzīvokļu īpašnieki Rīgā ir spiesti apmaksāt pašvaldības uzņēmuma RNP nelikumīgās darbības, izšķērdību un nolaidību, kā arī fiktīvi nodarbinātus cilvēkus.

Ģenerālprokuratūra saistībā ar atsevišķiem Valsts kontroles konstatētajiem pārkāpumiem nolēma sākt kriminālprocesu.

Kā preses konferencē iepriekš ziņojuši opozīcijas deputāti, vairākus pārkāpumus konstatējusi arī Rīgas domes Audita un revīzijas pārvalde. Tomēr Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) sacīja, ka tāda esot opozīcijas deputātu interpretācija un pārbaudē struktūra neesot atklājusi neko tādu, kas liktu saukt pie atbildības RNP vadību.

Arī RNP noraidīja, ka uzņēmumā tiktu veiktas kādas pretlikumīgas darbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!