Jau šogad vasaras brīvlaikā strādāt varēs arī pusaudži ar speciālajām vajadzībām, tādējādi mazinot viņu sociālo atstumtību un nodrošinot iespēju gūt pirmās darba pamatiemaņas, informēja Labklājības ministrija (LM).
Ministrija uzskata, ka, paplašinot pusaudžu iespējas vasaras brīvlaikā iegūt nepieciešamo darba pieredzi, jaunieši tiks motivēti aktīvāk iesaistīties nodarbinātības pasākumos.

LM norāda, ka saskaņā ar šonedēļ apstiprināto kārtību, kādā vasaras brīvlaikā tiek organizēti nodarbinātības pasākumi pusaudžiem, darba devēji varēs nodarbināt pusaudžus ar speciālajām vajadzībām tādā gadījumā, ja viņu darba vietai nebūs nepieciešams papildus pielāgojums.

Turklāt pusaudži ar speciālajām vajadzībām, strādājot pilnu darba dienu, par padarīto saņems samaksu minimālās darba algas apmērā, bet par nostrādāto nepilnu darba dienu – 50% apmērā no minimālās darba algas.

Šogad Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) organizētajos pusaudžu nodarbinātības pasākumos paredzēts iesaistīt par 6 000 pusaudžu vairāk nekā 2005.gadā. Kopumā vasarā tiks nodarbināti 15 000 skolēni. Šim mērķim plānots izlietot vairāk kā 877 000 latus no valsts speciālā budžeta līdzekļiem.

Vienlaikus ministrija uzsver, ka ir pieaugusi darba devēju atbildība par pusaudžu nodarbināšanu, jo šogad iesniedzot pieteikumu par dalību pasākumā darba devējs ar savu parakstu apliecina piedāvātās darba vietas atbilstību darba aizsardzības prasībām.

Saskaņā ar izstrādāto kārtību, nedaudz mainījusies samaksas kārtība darba vadītājam, jo tā tiek aprēķināta proporcionāli nodarbināto pusaudžu skaitam. Tā, piemēram, darba vadītājs par 12 pusaudžu nodarbināšanu saņem 90 latus mēnesī jeb 7,50 latus par viena pusaudža nodarbināšanu. Savukārt par pusaudža ar speciālajām vajadzībām nodarbināšanu – 45 latus mēnesī.

Jaunajā kārtībā nodarbinātības ilgums, tāpat kā iepriekš, būs viens mēnesis. Tomēr atsevišķos gadījumos, ja ir pietiekams finansējums, kā arī ar darba devēja un skolēna piekrišanu darba ilgumu iespējams pagarināt līdz diviem mēnešiem, bet ne vairāk.

Atbilstoši izstrādātajai kārtībai, pusaudžus var nodarbināt Latvijā reģistrēta juridiska persona, komersants, arī individuālais komersants, biedrība, nodibinājums, valsts vai pašvaldības iestāde. Turklāt šogad par skolēna darba vadītāju darba devējs var norīkot arī speciālistu ar vismaz vidējo vai vidējo profesionālo izglītību, kuram ir trīs gadu darba pieredze. Kopš 2004.gada skolēnu nodarbinātības pasākumus organizē NVA un tajos iesaistījušies vairāk kā 12 000 skolēni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!