Foto: F64

Trīs patlaban no amata atstādinātā Finanšu ministrijas (FM) ierēdņa Vladimira Vaškeviča aizstāvji Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) pārmet Advokatūras likuma pārkāpšanu un prasa šajā jautājumā sasaukt ārkārtas Zvērinātu advokātu padomes (ZAP) sēdi, lai lemtu par advokatūras rīcību šajā situācijā.

Ar iesniegumu ZAP vērsušies Vaškeviča advokāti Aloizs Vaznis, Juris Dzelme un Jeļena Kvjatkovska, kā arī viņas aizstāvji Oskars Rode un Jānis Rozenbergs.

Viņi vēstulē ZAP priekšsēdētājam Jānim Grinbergam norādījuši: KNAB amatpersonas nelikumīgi pieprasījušas advokātiem sniegt ziņas, kas saistītās ar aizstāvības nodrošināšanu klientam, aicinājušas advokātus uz pratināšanu liecinieku statusā saistībā ar aizstāvības nodrošināšanu, kā arī izteikušas draudus advokātiem, turklāt mēģinājušas liegt advokātiem īstenot aizstāvību kriminālprocesā. Tāpat advokāti pauž bažas, ka KNAB amatpersonas pieļāvušas arī zvērinātu advokātu komunikācijas iespējamu pretlikumīgu slepenu noklausīšanos un fiksēšanu ar tehniskiem līdzekļiem.

Advokāti norāda, ka 21.novembrī Vaznis, Dzelme un Kvjatkovska tika izsaukti uz nopratināšanu KNAB. Nopratināšanas laikā zvērinātiem advokātiem tika paziņots, ka pret viņu klientu Vaškeviču, kura aizstāvību minētie advokāti nodrošina vienā kriminālprocesā, ir sākts cits kriminālprocess par iespējamo pretlikumīgo liecinieku ietekmēšanu.

Kriminālprocess sākts šā gada 30.jūlijā. Advokātu rīcībā ir informācija, ka KNAB izvirzījis apgalvojumu par spiediena izdarīšanu uz lieciniekiem, lai panāktu "Vaškeviča advokātu iepriekš sagatavotu nepatiesu liecību sniegšanu".

Advokāti atteikušies no liecību sniegšanas pret Vaškeviču, savu atteikumu pamatojot ar advokāta imunitāti. Kvjatkovskas juridiskās palīdzības sniedzēji - advokāti Rode un Rozenbergs - norādījuši uz KNAB darbību pretlikumību.

Ņemot vērā pašu faktu, ka advokāti uz KNAB izsaukti liecinieka statusā, kā arī kriminālprocesa uzsākšanas laiku un izvirzīto apgalvojumu par advokātu iesaistīšanos liecinieku liecību sagatavošanā klienta uzdevumā, advokāti pauž viedokli, ka KNAB amatpersonu rīcība ir saistīta ar vēlmi iebiedēt zvērinātus advokātus, noraidīt viņus kā Vaškeviča aizstāvjus kriminālprocesā, kā arī veikt attiecībā pret viņiem speciālās izmeklēšanas vai operatīvās darbības nolūkā izzināt aizstāvības taktiku un pārkāpt advokāta un klienta attiecību konfidencialitāti.

Vēstulē Grīnbergam advokāti pauž uzskatu, ka KNAB arī iepriekš ir rupji pārkāpis advokātu profesionālo neatkarību, pat slepeni fiksējot sarunu starp advokātu un klientu ieslodzījumu vietā, KNAB pārkāpumiem attiecībā pret zvērinātiem advokātiem ir sistemātisks raksturs, tāpēc ZAP ir jāreaģē uz šādiem pārkāpumiem, izmantojot visas likumīgās iespējas zvērinātu advokātu tiesību aizsardzībai.

Viņi bažījas, ka KNAB veiks arī citas prettiesiskās darbības pret Vaškeviča aizstāvjiem un tikai ZAP "ātra un spēcīga reakcija uz šādām prettiesiskajām darbībām var novērst turpmākos pārkāpumus".

ZAP priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska portālam "Delfi" apliecināja, ka padome ir saņēmusi advokātu vēstuli. Par to, vai tiks sasaukta ārkārtas ZAP sēde, lēmums tiks pieņemts tuvākajā laikā.

Kaminska gan pauda satraukumu par vēstulē aprakstīto situāciju,jo šogad šis neesot pirmais gadījums, tiesa gan ne no KNAB puses, kad notiekot iejaukšanās advokāta profesionālajā darbībā, kas esot nepieļaujami.

ZAP kā advokātu oficiālai institūcijai, esot tiesības lūgt izvērtēt situāciju attiecīgajai iestādei un lūgt tās vadībai šādus gadījumus nepieļaut, taču pašu konkrēto faktu, uz ko savā vēstulē norāda advokāti, vairs atcelt vai mainīt nevarot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!