Foto: LETA

Rīgā notikusi poļu režisora Andžeja Tarkovska – Kiliševska dokumentālās filmas "Uzbrukums valstij. Neērtais Vaškevičs" slēgtā demonstrācija, kas uzņemta pēc Ināras Vilkastes grāmatas motīviem, portālu "Delfi" informēja filmas veidotāju pārstāvis Heino Jankovskis. Noprotams, ka filma veltīta savulaik ietekmīgajam muitas ierēdnim Vladimiram Vaškevičam, pret kuru Latvijā sākta kriminālvajāšana, bet viņš pēdējos gadus pavada ārstējoties Austrijā.

Paziņojumā medijiem Jankovskis uzsvēris, ka Rīgā februāra sākumā esot notikusi arī tikšanās ar filmas režisoru Andžeju Tarkovski-Kiliševski, kurš ieradies Latvijā īsā vizītē, lai jau pats atbildētu uz žurnālistu jautājumiem.

"Diemžēl uz tikšanos nebija ieradies neviens no raidījuma "Nekā personīga" žurnālistiem, lai personīgi tiktos ar Tarkovski-Kiliševski un pajautātu interesējošos jautājumus, bet tas "Nekā personīga" netraucēja 12.februāra raidījumā demonstrēt sižetu ar jau citu, sevi kā filmas idejas autori pozicionējošu, Krievijā labi zināmo "darboni" Natāliju Pinsku"," teikts Jankovska paziņojumā.

"Delfi" jau ziņoja, ka filma "Neērtais Vaškevičs", kurā ir stāstīts par apsūdzēto bijušo muitas amatpersonu Vaškeviču un viņa sievu Ināru Vilkasti, ir safabricējums un meli, sacīja maskaviete Natālija, kura ir viena no filmas sākotnējām autorēm, ieprekš ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Aktīvs darbs pie filmas "Neērtais Vaškevičs" veidošanas sācies 2014. gadā, filmu bija plānots veidot kopā ar kādu britu kompāniju, bet abas kompānijas sapratušas, ka kaut kas šajā stāstā "nelīmējas" kopā, norādīja raidījums.

Kā paziņojumā medijiem tagad uzsver filmas veidotāju pārstāvji, Andžeju Tarkovski-Kiliševski var saukt par paaudžu režisoru, jo ir viens no slavenā režisora Andreja Tarkovska jaunākiem pēctečiem.

Starptautiskajā kinofestivālā, kurš risinājās no 12.-18.februārim "The International Filmmaker Festival of World Cinema LONDON" dokumentālās filmas "Uzbrukums valstij" režisors Tarkovskis-Kiliševskis saņēma balvu nominācijā "Labākais ārzemju dokumentālās filmas režisors". Pirms festivāla noslēguma tiešsaistes preses konferencē filmas režisoram un grāmatas autorei Vilkastei bija jāatbild uz festivāla direktora Dana Hikforo daudzajiem jautājumiem, uzsvērts paziņojumā medijiem.

"The International Filmmaker Festival of World Cinema LONDON" demonstrēja vairāk kā simts dokumentālo un mākslas filmu no ASV, Kanādas,Japānas, Eiropas un Āzijas valstīm, norādīts Jankovska paziņojumā.

Savukārt Nacionālā Kino centra (NKC) Starptautisko festivālu koordinatore Agnese Zapāne portālam "Delfi" skaidroja, ka šobrīd pasaulē ir aptuveni 3000 aktīvu filmu festivālu. Festivālus akreditē Starptautiskā filmu producentu asociāciju federācija, kuras viens no pamatuzdevumiem ir kontrolēt starptautiskos filmu festivālus, lai tie ievērotu kvalitātes un uzticamības kritēriju.

Šobrīd ir akreditēti 47 festivāli, 15 no tiem piešķirts "A" klases festivāla statuss. Festivāls "The International Filmmaker Festival of World Cinema LONDON" nav nedz starp šiem 47 festivāliem, nedz arī starp tiem starptautiskajiem kino festivāliem, ko par nozīmīgiem atzinis NKC.

No Lielbritānijā notiekošajiem filmu festivāliem kā būtiskus Zapāne izcēla Britu Filmu institūta Londonas filmu festivālu "BFI London Film Festival", neatkarīgo filmu festivālu "Raindance Film Festival" un dokumentālo filmu festivālu "Sheffield International Documentary Film Festival".

Viņa piebilda, ka "The International Filmmaker Festival of World Cinema LONDON" līdz šim nebija nonācis NKC redzeslokā un sadarbība ar to nav notikusi.

"Protams, katrā valstī var darboties desmitiem un pat simtiem neatkarīgu lokālas nozīmes filmu festivālu," piebilda Zapāne.

Jankovska paziņojumā medijiem tiek uzsvērts, ka dokumentālā filma "Uzbrukums valstij. Neērtais Vaškevičs" 2016. gadā saņēma daudzu festivālu balvas. Novembrī filma izcīnīja galveno balvu Polijas pirmajā nacionālajā mākslas festivālā "Orzel-2016" ("Ērglis-2016"). Pirms tam iegūtas pirmās vietas Eiropas kinofestivālā "TMC London Film Festival" kategorijā Best Feature Documentary un starptautiskajā kinofestivālā "The International Indie Gathering" Klīvlendā, ASV.

Dokumentālā filma ir pieteikta un tās dalība apstiprināta vēl vairākos ievērojamos kinofestivālos. Filma tika demonstrēta Eiropas parlamentā, starptautiskajās konferencēs, slēgtajos seansos Eiropā, kuros skatītājos izsaucot šoku, norāda Jankovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!