Foto: DELFI
Uzņēmējam Vasīlijam Rožkovam, kas publiski minēts kā persona, kuras interesēs bijušais Muitas kriminālpārvaldes šefs Vladimirs Vaškevičs varētu būt kukuļojis Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonu, pastarpināti piederošo SIA "Miera projekts" viņš kopā ar biznesa partneriem savulaik iegādājās no Vaškeviča šķirtās sievas Ināras Vilkastes , liecina Uzņēmumu reģistru (UR) apkalpojošā uzņēmuma "Lursoft" informācija.

"Miera projekts" savulaik presē aprakstīts kā pārsteidzoši veiksmīgs nekustamā īpašuma darījums, jo 2005.gadā Vilkastes firma dažus mēnešus pēc iepriekš valsts izsolīta bērnudārza nopirkšanas to pārdeva piecreiz dārgāk. Tagad gan īpašumu ir pārņēmusi SEB banka, jo bērnudārza vietā esošā jaunbūve kopš pagājušā gada pieder SEB nekustamo īpašumu meitas uzņēmumam "Latectus".

Laikraksts "Diena" savulaik rakstīja, ka valsts uzņēmums Elektronisko sakaru direkcija (ESD) 2005.gada jūlijā izsolīja sev piederošu bērnudārza divstāvu ēku Miera ielā 55/57 ar gandrīz 4000 kvadrātmetru lielu zemes gabalu par 415 000 latu. Savukārt piecus mēnešus vēlāk objekts nonāca jaunu īpašnieku rokās par nepilniem 2,4 miljoniem latu.

Izsoles uzvarētāja SIA "Real Estate Expert" īpašumu pēc nepilna mēneša par nepilnu pusmiljonu latu tālāk pārdeva jaundibinātai firmai "Miera projekts", kura vienīgā īpašniece tobrīd bija Vilkaste, vēstīja laikraksts. Decembrī daļas šajā uzņēmumā iegādājas arī baņķieris Valērijs Belokoņs, taču jau pēc pāris nedēļām uzņēmumu līdz ar visu zemes gabalu par 3,5 miljoniem eiro nopirka SIA "Viskars".

Brīdī, kad SIA "Viskars" nopirka no Vilkastes un Belokoņa "Miera projektu", Rožkovam piederēja 30% SIA "Viskars", un viņš arī kļuva par "Miera projekta" valdes priekšsēdētāju. Tikpat liels īpatsvars uzņēmumā bija Mihailam Ļitviņukam, bet pa 20% uzņēmuma daļu piederēja Sergejam Ahmetovam un Ivaram Rudzītim. Kopš 2006.gada februāra katram no dalībniekiem pieder viena ceturtā daļa SIA "Viskars", kam 2009.gada septembrī pasludināts maksātnespējas process.

2005.gadā bērnudārza izsolē ESD pārstāvēja Tehniskā atbalsta departamenta direktors Raitis Bēcis, kura meitai Lindai Bēcei bija kopīgs bizness ar uzņēmēju Vilkasti. Turklāt izsoli organizēja Vilkastes advokāts Aivars Bērziņš, bet tajā piedalījās tikai divi pretendenti, kas abi bija saistīti ar Vilkasti, vēstīja "Diena".

Izsolē piedalījās SIA "Real Estate Expert", kas nopirka īpašumu, un privātpersona Raimonds Štālbergs, kurš pats publiski atzinis, ka bija Vilkastes sadarbības partneris. Savukārt "Real Estate Expert" vienīgā īpašniece tobrīd bija Marina Budrevska, kas, kā norādīja laikraksts, bijusi miljonāres Vilkastes pilnvarotā persona atsevišķos darījumos. Turklāt uzņēmuma rīkotājdirektore un vēlāk valdes locekle bija Ļubova Begena, kas darbojusies arī Vilkastes uzņēmuma "Aeropark" valdē.

Pēc izsoles nekustamo īpašumu eksperti laikrakstam "Dienas Bizness" pauda bažas, ka sākotnējā izsoles cena - 410 000 latu bija vismaz uz pusi mazāka nekā tā brīža tirgus vērtība. Arī izsoles noteikumi, kas paredzēja iemaksāt drošības naudu 20% parasto 10% apmērā un īsais nosolītās summas samaksas termiņš radīja aizdomas par vēlmi sašaurināt dalībnieku loku.

Tomēr ESD tolaik ar izsoles rezultātu bija apmierināta, laikrakstam skaidrojot, ka Miera ielas īpašumu pirms pāris gadiem direkcija iegādājusies par 220 000 latu, līdz ar to tika gūta gandrīz 100% peļņa. ESD neko aizdomīgu nesaskatīja arī faktā, ka pilnvarotā Raita Bēča meitai vēlāk kopā ar Vilkasti piederēja SIA "BL Īpašumi".

Laikraksts 2006.gada nogalē vēstīja, ka bijušā bērnudārza izsoles likumību pārbauda Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Tagad KNAB pārstāve Ieva Karlsberga portālu "Delfi" informēja, ka pierādījumu trūkuma dēļ kriminālprocess izbeigts.

Šobrīd SIA "Miera projekts" ir uz likvidēšanas sliekšņa, jo 20.maijā paredzēta tā noslēguma kreditoru sapulce, liecina UR informācija. Maksātnespējas procesu firmai pērn pieteica gadu iepriekš par maksātnespējīgo kļuvusī SIA "Viskars". Maksātnespējas procesa pasludināšanas procesa spriedumā minēts, ka uzņēmuma aktīvu vērtība ir 826 tūkstoši latu, savukārt kreditoru prasījumi pērn pārsniedza 5 miljonus latu.

Tiesa arī minēja, ka uzņēmums neveic nekādu saimniecisko darbību. Nekustamais īpašums, kura adrese nu ir Miera iela 57a, bankas īpašumā pērn nonāca ar tiesas spriedumu, un tā vērtība aplēsta uz gandrīz 1,13 miljoniem latu, lai gan hipotēka bija nostiprināta par 6,5 miljoniem latu.

"Viskars" līdzīpašnieki Rudzītis un Ahmetovs vairākus gadus, arī pērn, parādījās gan laikrakstā "Dienas bizness", gan portālā "pietiek.com" publicētajos lielāko komercķīlu devēju - fizisko personu topos. Vēl 2008. gadā šai topā, lai arī zemāk, bija arī Rožkovs un Ļitviņuks, taču pērn viņi starp 990 Latvijas lielākajiem ieķīlātājiem vairs nebija sastopami.

Ļitviņuks ar Rožkovu saistīts arī caur uzņēmumu SIA "Kravu termināls", jo līdz pagājušā gada februārim abiem piederēja pa 25% uzņēmuma daļu. Februārī raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka tā rīcībā esošā informācija liecina: Vaškevičs kukuli varētu būt devis tranzītuzņēmēja Rožkova interesēs, jo problēma radusies ar saldētu vistas gaļu Rožkovam daļēji piederošajam SIA "Kravu termināls" Rīgas brīvostā. Rožkovs ir arī "Kravu termināla" valdes loceklis, savukārt Ļitviņuka daļas tagad pieder viņa sievai Allai Ļitviņukai

Rožkovs un Ļitviņuks abi ir arī futbolisti - pirms trim gadiem viņi kā rezervisti nosēdēja "Skonto" stadionā notikušajā Latvijas un Gruzijas veterānu izlašu draudzības spēlē.

Mediji iepriekš vēstīja, ka Vaškevičs esot devis naudu savam senam kolēģim VID - Muitas pārvaldes direktoram Tālim Kravalim, lai viņš pievērtu acis kontrabandas apkarošanā un palīdzētu atrisināt kādam uzņēmējam Rīgas brīvostā radušās problēmas. Iepriekš esot bieži īstenota shēma, ka kravu noformē kā tranzītu, piemēram, uz Krieviju, taču to realizē Latvijā, ziņoja mediji. Iespējams, tieši tāpēc, lai VID pievērtu acis un nekontrolētu nodokļu nomaksu un nekonstatētu pārkāpumus Rožkova terminālī Kundziņsalā, arī bija paredzēts kukulis, vēstīja raidījums "Nekā personīga".

Savukārt LTV raidījums "De Facto" ziņoja, ka kukulis dots, lai Muitas kriminālpārvaldes inspekcijas daļas Riska vadības grupa neveiktu objektīvās pārbaudes šajā uzņēmumā un nekonstatētu pārkāpumus.

KNAB pašreizējo FM Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieku, bijušo Muitas kriminālpārvaldes šefu un augstu VID ierēdni Vaškeviču aizturēja februāra sākumā par kukuļdošanu lielā apmērā. Savukārt Vaškevičs neilgi pirms aizturēšanas iesniegumā Ģenerālprokuratūrai un KNAB vainojis augstas spēka struktūru amatpersonas pret viņu vērstas provokācijas gatavošanā.

Rīgas Centra rajona tiesa Vaškeviču apcietināja , bet KNAB viņu atzina par aizdomās turēto par kukuļdošanu lielā apmērā. Taču vēlāk tiesa Vaškeviču pret drošības naudu no apcietinājuma atbrīvoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!