Foto: F64

Šonedēļ, 18. februārī jau ilgu laiku ārpus Latvijas esošais bijušais VID Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Vladimirs Vaškevičs beidzot izsludināts starptautiskā meklēšanā, atsaucoties uz savā rīcībā esošu informāciju, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Tiesa gan, neviena amatpersona faktu, ka Vaškevičs, kurš, saskaņā ar viņa aizstāvju apgalvojumiem, Austrijā ārstējas no 2007. gadā notikušajā sprādzienā gūtajām sekām, nav apstiprinājusi.

"Nekā personīga" vērš uzmanību uz to, ka pret 60 tūkstošus latu lielu drošības naudu izlaistais bijušais muitnieks, kura ilgstošā atrašanās ārzemēs radījusi pamatu aizdomām par mēģinājumiem izvairīties no apsūdzībām kriminālprocesos, vēl arvien ir valsts amatpersona. Vaškevičs formāli vēl arvien ir Finanšu ministrijas vecākais eksperts. Viņš gan ir atstādināts no amata pienākumu pildīšanas un viņam ir aizliegts tuvoties Finanšu ministrijai.

Fakts, ka Vaškevičs, kurš it kā ārstējas Austrijā, tik ilgi netika izsludināts starptautiskā meklēšanā, esot skaidrojams ar to, ka nedz Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, nedz Ģenerālprokuratūra nav vēlējusies uzņemties vadošo lomu viņa meklēšanā.  

"Nekā personīga" rīcībā esošais Rīgas Centra rajona tiesas spriedums, kas pieņemts pērnvasar, vedinot domāt, ka Vaškeviča ilgstošā ārstēšanās ārzemēs varētu būt saistīta ar kādu kriminālprocesu, kas ierosināts par mēģinājumu ar draudiem panākt liecību maiņu kādas smagā noziedzīgā nodarījumā apsūdzētas personas interesēs. Runa ir par Muitas pārvaldes direktora Tāļa Kravaļa uzpirkšanas mēģinājumu.

Jau minētajā spriedumā esot atklājušās Vaškevičam neglaimojošas detaļas - bijušais muitnieks Igors Stepanovs ir atzinies, ka 2011. gada aprīlī piekritis Vaškevičam palīdzēt panākt, lai Kravalis tiesā dotu nepatiesu liecību. Šajā liecinieka iespaidošanas mēģinājumā kā starpnieku nolemts iesaistīt arī Kravaļa paziņu, uzņēmēju Aleksandru Kozlovu.

Stepanovs, tiekoties ar Kozlovu, viņam piedāvājis darījumu. Ja Kozlovam izdotos panākt, ka Kravalis maina savu liecību, Stepanovs un Kozlovs par to saņemtu 3 miljonus eiro, ko varētu sadalīt savā starpā. Savukārt, ja Kravalis nepiekāptos, viņam par brīdinājumu Kozlovs tiktu uzspridzināts savā automašīnā.

Stepanovs, kurš par līdzdalību noziegumā saņēmis vien divus gadus nosacīti, tagad par savu pazīšanos ar Vaškeviču, piedalīšanos liecinieka ietekmēšanas mēģinājumā un vienošanos ar prokuroru runā nelabprāt, apgalvo, ka vairs neko neatceras.

"Delfi" jau vairākkārt ziņojis, ka 2011. gadā Vaškevičs vairākus mēnešus pavadīja apcietinājumā, bet pēc tam tika atbrīvots pret drošības naudu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!