Foto: F64
Patlaban no amata atstādinātais Finanšu ministrijas (FM) ierēdnis Vladimirs Vaškevičs augusta sākumā premjeram Valdim Dombrovskim (V), ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram un Saeimas Nacionālās drošības komisijai nosūtījis iesniegumu "par iespējamiem sistemātiska rakstura finansiāliem pārkāpumiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā" (KNAB).

Aģentūras LETA rīcībā esošajā iesnieguma kopijā norādīts, ka Vaškevičs izlēmis vērsties ar iesniegumu par iespējamiem pārkāpumiem KNAB pie Ministru kabineta un Saeimas komisijas saskaņā ar KNAB likuma 2.pantu, jo šobrīd KNAB priekšnieka amats ir vakants, "tādējādi faktiski KNAB amatpersonu darbs netiek vadīts un kontrolēts".

Kā raksta Vaškevičs, 19.jūlijā viņš informēts, ka 7.jūlijā uzlikts arests "aizdomās turētā Vladimira Vaškeviča naudai, kas tika atrasta un izņemta V.Vaškevičam piederošās automašīnas "Subaru Impreza" un V.Vaškeviča dzīvesvietas Rīgā, Strautu ielā 3a, kratīšanas laikā". Paziņojumā norādīts, ka daļa naudas, kurai uzlikts arests, tiks nodota glabāšanai lietisko pierādījumu glabātavas seifā, bet pārējā nauda - ieskaitīta KNAB speciālajā depozīta kontā. Minētā nauda izņemta 31.janvārī, norāda Vaškevičs.

Vaškevičs atzīmē, ka Ministru kabineta (MK) noteikumi par rīcību ar lietiskajiem pierādījumiem un arestēto mantu noteic: naudu, kura tās specifisko pazīmju dēļ ir atzīta par lietisko pierādījumu, glabā tikai Ģenerālprokuratūras vai attiecīgās izmeklēšanas iestādes lietisko pierādījumu glabāšanas seifā. Naudu, kura nav jāsaglabā konkrētajā naudas zīmēs, ieskaita un glabā Ģenerālprokuratūras vai attiecīgās izmeklēšanas iestādes deponēto līdzekļu kontā. "Ņemot vērā paziņojuma saturu, var secināt, ka MK noteikumu norādītie pasākumi ar naudas līdzekļiem netika veikti ilgstošā laika posmā - sešu mēnešu garumā," uzskata Vaškevičs.

Atstādinātais ierēdnis atgādina, ka par pārkāpumiem ar operatīvajiem naudas līdzekļiem un, iespējams, arī kriminālprocesos arestētajiem līdzekļiem KNAB ziņojis jau kādreizējam premjeram Aigaram Kalvītim (TP). Atbalsts kontroles mehānismu neesamībai attiecībā pret operatīvo un kriminālprocesu ietvaros izņemto naudas līdzekļu uzskaiti esot joprojām, turklāt no biroja vadītājas Jutas Strīķes puses, iesniegumā raksta Vaškevičs.

Vaškevičs norāda, ka līdz ar KNAB izmeklētāja paziņojumu par viņa naudas līdzekļiem noteikto arestu viņam kļuvis zināms, ka "pārkāpumi naudas līdzekļu uzglabāšanā un uzskaitē joprojām nav novērsti, kas norāda uz iespējamību, ka naudas līdzekļi, kas pretēji MK noteikumu prasībām netiek glabāti deponēto līdzekļu kontā vai lietisko pierādījumu glabātavā seifā, tiks nozagti; to apstākli, ka, neskatoties uz jau notikušo un konstatēto noziedzīgo nodarījumu, pasākumi noziedzīgu nodarījumu veicinošās vides un risku novēršanai KNAB netika veikti".

"Iespējams, ka pasākumi uzskaites un sistēmas sakārtošanai nav veikti apzināti, ar mērķi iegūt iespēju neskaidros un necaurredzamos apstākļos veikt pretlikumīgas darbības ar izņemtajiem naudas līdzekļiem," raksta Vaškevičs.

Viņš lūdzis iesnieguma adresātus "savas kompetences ietvaros veikt pārbaudi par minētajiem faktiem un pārkāpumu atklāšanas gadījumā saukt vainīgās personas pie atbildības".

Kā sacīja Vaškeviča advokāts Aloizs Vaznis, 31.janvāra kratīšanā tikuši izņemti 7395 lati, 12 595 eiro (8851 lats) un 270 ASV dolāri (133 lati). No šīs naudas par lietiskajiem pierādījumiem atzīti 70 lati un 570 eiro (400 lati), bet pārējie naudas līdzekļi noguldīti depozītā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!