Foto: LETA
Tā dēvētajā Stambulas konvencijā atrunātās normas ir pretrunā ar kristīgo mācību. Šeit ir pretrunas starp šo dokumentu un Romas katoliskās baznīcas nostādnēm morāles jautājumos, ceturtdien pēc lekcijas Latvijas Universitātē, kas bija veltīta pāvesta Franciska enciklikai "Laudato si", atbildot uz jautājumu par Latvijas baznīcu vadītāju nostāju saistībā ar šīs konvencijas ratificēšanu sacīja Svētā Krēsla valsts sekretārs kardināls Pjetro Parolins.

Jautāts, kā viņš vērtē to, ka Latvijas tradicionālo konfesiju līderi iestājas pret konvencijas parakstīšanu, Parolins pauda uzskatu, ka šāda nostāja ir "diezgan pašsaprotama", sakot "jums labāk ir saprotams, kāpēc baznīcas vadība ir šādu viedokli pieņēmusi".

"Mums kā kristiešiem ir jālūdz ievērot [Bībelē ietvertie] principi un normas, arī pieņemot starptautisko likumu normas," sacīja Parolins.

"Jebkurā gadījumā šis ir iemesls, kāpēc Svētā Krēsla pārstāvji starptautiskajās organizācijās ļoti uzmanīgi pieiet sarunām par šo dokumentu," sacīja garīdznieks.

"Ja mēs runājam par reproduktīvajām tiesībām, kas no starptautisko tiesību viedokļa paredz arī tiesības veikt abortu, tad pret to, ka aborts tiek definēts kā tiesību jēdziens, iestājas Svētais Krēsls un tā pārstāvji starptautiskajās organizācijās lūdz šo jēdzienu neminēt," sacīja Vatikāna valsts sekretārs.

Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, pamatojot bīskapu vēstulē pausto nostāju, uzsvēra, ka konfesiju līderi ir pret vardarbību pret sievietēm, taču Stambulas konvencijas gadījumā "problēma ir ar saturu, jo konvencija necīnās ar vardarbību pret sievietēm, bet ar mūsu esošo vērtību modeli – priekšstatu par ģimenes identitāti".

Jau vēstīts, ka tā dēvētā Stambulas konvencija neaicina cīnīties ar patiesajiem vardarbības cēloņiem, bet paver iespējas uzspiest Latvijai sociālā dzimuma (gender) ideoloģijā balstītu sabiedrības pārveidošanas projektu, kas būtu pretrunā ar Latvijas Satversmi, uzskata Latvijas kristīgo konfesiju vadītāji. Viņi iepriekš nosūtījuši vēstuli augstākajām Latvijas amatpersonām, aicinot šo konvenciju neparakstīt

Savukārt Latvijas valdība atbalstījusi Latvijas pievienošanos Stambulas konvencijai, taču tādā apmērā, kas nav pretrunā ar Satversmi. Runa ir par ģimenes definīciju, jo Latvijas Satversmē noteikts, ka ģimene ir laulība starp vīrieti un sievieti, taču konvencijā minēts arī "sociālais dzimums" jeb "gender".

Latvija, paužot savu atbalstu Stambulas konvencijai, varētu pievienot dokumentu, kas nosaka, ka Latvija atbalsta un ir gatava ievērot konvencijas saturu, tiktāl kamēr konvencija nav pretrunā Satversmei. Tāpat nepieciešams piekoriģēt tehniskas detaļas.

Stambulas konvencijas pilns nosaukums ir "Eiropas Padomes Konvencija par vardarbības pret sievietēm un vardarbību ģimenē novēršanu un apkarošanu". To pieņēma 2011.gadā, un patlaban tai ir pievienojušās gandrīz visas Eiropas Savienības (ES) valstis, izņemot Latviju, Čehiju un Bulgāriju.

Iepriekš Labklājības ministrija (LM) prognozēja, ka Latvija Stambulas konvenciju varētu parakstīt 2016.gadā, bet to ratificēt 2018.gadā.

Svētā Krēsla valsts sekretārs Parolins, atzīmējot Latvijas un Svētā Krēsla diplomātisko attiecību atjaunošanas 25.gadadienu un 95 gadus, kopš Svētais Krēsls atzina Latviju "de iure", trešdien oficiālā vizītē ieradās Latvijā. Viņa vizīte noslēgsies piektdien un tās laikā amatpersonai paredzētas vairākas tikšanās ar Latvijas augstākajām amatpersonām, kā arī Latvijas Romas katoļu baznīcas bīskapiem un kristīgo konfesiju līderiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!