Foto: LETA

"Vaučeru sistēmas" ieviešanai no valsts un pašvaldības kopumā nepieciešami aptuveni 300 miljoni latu, intervijā sacīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

"Summa var nedaudz mainīties, jo jāvērtē, kādā klašu grupā bērns mācās, kāds priekšmetu kopums šajā grupā ir, bet vidēji kopējās izmaksas varētu sasniegt 1500 latus uz vienu bērnu. Tad mēs šo vidējo ciparu sareizinām ar kopējo skolēnu skaitu - 200 000 -, un rezultātā sanāk, ka vaučeru sistēmai vajadzētu 300 miljonus latu. Piekrītu, tā ir milzīga summa, tomēr to sedz divas puses - valsts un pašvaldība," sacīja Ķīlis.

Ministrs stāstīja, ka pie pašreizējā finansējuma sadalījuma mums ir trīs spēlētāji - valsts, pašvaldība un vecāki. Vaučers paredzētu, ka valsts un pašvaldības finansējums tiktu salikts kopā, kas būtu aptuveni 1500 lati, mazākā daļa ir vecāku ziņā, piemēram, nodrošināšana ar sporta apģērbu un citiem sīkumiem.

Ķīlis atklāja, ka atsevišķās skolās šo sistēmu vēlas ieviest jau no 2013.gada un ir valsts ģimnāzijas, kas piekritušas saņemt visu finansējumu, proti, valsts daļu vienā veidā, tajā iekļaujot algas, maksu par mācību līdzekļiem un visāda veida piemaksas. Šādā pilotprojektā varētu piedalīties vismaz 20 skolu.

"Tad varētu izmēģināt, kā skolas tiek galā, kā viņas spēs saimniekot, kad visa nauda tām pārskaitīta uzreiz. No valsts puses iebildumu šādam eksperimentam nebūtu, bet būtiski tagad ir saņemt pašvaldību piekrišanu, varbūt pēc vēlēšanām kāda no uzrunātajām pašvaldībām atsauksies, tādējādi skolai uzreiz pārskaitot arī savu daļu," sacīja ministrs.

Jau ziņots, ka vaučera darba grupa ir veikusi detalizētus aprēķinus un vidējā summa, kas nepieciešama, lai bērni varētu mācīties skolā ir no 1600 līdz 2200 latu. Šajā summā iekļauti gan valsts un pašvaldības līdzekļi, gan arī vecāku līdzdalība.

Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas datiem, šajā mācību gadā skolas gaitas uzsākuši 202 413 skolēni.

Ķīlis ir izteicies, ka "vaučeru sistēma" būtu īstais risinājums bezmaksas izglītības nodrošināšanai. Lai mainītu finansēšanas kārtību, viņaprāt, nepieciešams ieviest vaučeru jeb valsts un pašvaldības galvojumu, kurā ir apvienots izlīdzinātais finansējums.

Ministrs uzskata, ka, tikai izlīdzinot finansējumu visām pašvaldībām vienādi, būs iespējams nodrošināt skolas ar nepieciešamajiem mācību līdzekļiem. Tagad situāciju apgrūtina tas, ka finansējums algām un mācību līdzekļiem nāk no valsts mērķdotācijām, savukārt skolas uzturēšanas izdevumus nodrošina pašvaldības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!