Foto: LETA
Pārbaudē sociālajā aprūpes centrā "Kalkūni" neradās aizdomas, ka kāds darbinieks izvairītos no pienākumu pildīšanas, taču tika secināts, ka ir nepietiekams aprūpētāju skaits grupās, pastāstīja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa.

VBTAI speciālisti "Kalkūnos" veica padziļinātu izpēti, kurā tika pārbaudīta un vērota iestādes organizācija, sniegtie pakalpojumi un to kvalitāte.

Rieksta-Riektiņa uzsvēra, ka nepietiekams aprūpētāju skaits ietekmē pastaigu nodrošināšanu, bērnu ēdināšanu un uzmanību, kas tiek pievērsta katram bērnam. Piemēram, darba dienās ne tikai aprūpētāji, bet arī pārējiem darbinieki tiek piesaistīti bērnu ēdināšanai. Tāpat VBTAI speciālisti norāda uz to, ka aprūpes centrā bieži mainās darbinieki un rezultātā viņiem trūkst specifisku zināšanu. Šo problēmu aprūpes centrs cenšas iespēju robežās risināt un apmācīt jaunus darbiniekus, taču viņu zināšanu līmenis ir nepietiekams.

VBTAI priekšniece gan uzsver, ka šādas problēmas nav raksturīgas tikai "Kalkūniem", aprūpētāju jautājums varētu būt aktuāls visiem bērnu aprūpes centriem. Ir skaidrs, ka valsts finansiāla situācija ir sarežģīta, taču nepieciešamais ir jānodrošina, uzskata Rieksta-Riekstiņa.

Patlaban vēl tiek gatavota vēstule Labklājības ministrijai (LM), tāpat tiks sniegtas rekomendācijas, bet "Kalkūniem" un valsts sociālās aprūpes centram "Latgale" būs jāizstrādā plāns, lai novērstu nepilnības. Kā stāsta Rieksta-Riekstiņa, pirmdien jau ir notikusi tikšanas ar LM, VBTAI un aprūpes centru pārstāvjiem, kuri apliecināja, ka jau ir sākuši dažādas aktivitātes, lai uzlabotu situāciju.

Pārbaudē speciālistiem nerādās aizdomas, ka centra "Kalkūni" darbinieki izvairītos no pienākumu pildīšanas. Runājot par gadījumu, kad no "Kalkūniem" slimnīcā nonāca novārdzis jaunietis, Rieksta-Riekstiņa norādīja, kaut arī VBTAI ir atbildīga par bērnu tiesībām, inspekcija no šī gadījuma nav norobežojusies, tomēr par to vēl ir pāragri spriest, jo nav saņemts atzinums no Veselības inspekcijas.

Kā ziņots, pēc dienesta pārbaudes sociālās aprūpes centra "Kalkūni" vairākiem darbiniekiem ir noteikts disciplinārsods - rājiens, savukārt sociālās aprūpes procesā konstatētas vairākas nepilnības, informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Marika Kupče.

Savukārt centra "Latgale'' vadošo amatpersonu atbildība par notikušo tiks vērtēta pēc tam, kad būs saņemti pārbaužu materiāli no VBTAI, Veselības inspekcijas un LM.

Jau vēstīts, ka Stradiņa slimnīcā nopietnā stāvoklī nogādāts jaunietis no "Kalkūniem", kurš kopš dzimšanas slimo ar cerebrālo bērnu trieku. Zēnam bijušas grūtības ar barības norīšanu, un tiek pieļauts, ka viņam nav pienācīgi iedota barība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!