Foto: Publicitātes foto
Vardarbībā vainotais bērnunama "Laubere" pusaudzis piektdien pārcelts uz citu iestādi, pavēstīja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) pārstāve Inga Millere.

Savukārt otrs pēc mēneša kļūs pilngadīgs un bērnunamu atstās.

Inspekcija bija konstatējusi, ka vairāki bērnunama audzēkņi regulāri izturējušies vardarbīgi pret jaunākajiem, papildus tam mudinot un piespiežot jaunākos audzēkņus veikt likumpārkāpumus. Piemēram, vecākie bērnunama audzēkņi, izmantojot nazi, piespieduši jaunāko grupu audzēkņus apzagt vietējo veikalu. Tāpat fiksēti vairāki klajas vardarbības gadījumi, kas notikuši personāla klātbūtnē. Galvenie organizētāji bijuši divi jaunieši. VBTAI vietējai pašvaldībai ierosināja ilgstošo pārkāpumu dēļ bērnunamu slēgt.

Millere informēja, ka viens no jauniešiem, kuru vainoja vardarbībā pret mazākajiem, piektdien ir pārcelts uz citu aprūpes iestādi, kas nodrošina programmu pusaudžiem ar uzvedības traucējumiem. Savukārt otrs atstās bērnunamu pēc nepilna mēneša, sākot patstāvīgu dzīvi.

"Mums izdevās vienoties ar centru "Bērnu oāze", un viens no jauniešiem jau šodien [piektdien] dodas uz citu iestādi. Savukārt vecākais no viņiem pēc nepilna mēneša jau dodas patstāvīgā dzīvē, jo viņam paliek 18 gadu. Pašvaldība viņam jau ir piešķīrusi dzīvokli," pastāstīja Millere.

VBTAI apgalvo, ka vardarbība "Lauberē" ir pārtraukta. "Tā vardarbība, kas bija, tā ir pārtraukta," sacīja Millere.

Par iesnieguma rakstīšanu policijai saistībā ar jauniešu vardarbību pret mazākajiem VBTAI vēl nav izšķīrusies.

Jau ziņots, ka šonedēļ VBTAI bija ieradusies "Lauberē" padziļinātā pārbaudē, ziņojums būs gatavs augusta beigās. To analizēs Ogres novada pašvaldība un lems par bērnunama tālāko likteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!