Foto: LETA

Juristu vidū valda uzskats kā pirms vairākiem gadiem. Ne vienmēr tiek novērtēts, kā seksuālā izmantošana var kaitēt bērniem, komentējot pirmdien Liepājas tiesas spriedumu lietā par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgu meiteni, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" pauda Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa.

Rieksta-Riekstiņa skaidroja, ka sekas pēc seksuālās izmantošanas var parādīties vēlāk – pusaudžu vai pat pieauguša cilvēka gados. Viņa skaidroja, ka sekas var turpināties visas dzīves garumā, tostarp problēmas veidot attiecības ar pretējā dzimuma pārstāvjiem.

Jautāta par to, vai ir gana pietiekami tas, ka apsūdzētie par notikušo izjutuši kaunu, Rieksta-Riekstiņa norādīja, ka "protams, labi, ka viņiem ir kauns, bet ja viņi to veic vairāku gadu garumā, tas kauns neko nemaina. Tās ir bijušas vairākas epizodes. Bērns visus šos gadus dzīvojis vienās bailēs."

VBTAI sadarbosies ar Liepājas bāriņtiesu, lai, iespējams, pārsūdzētu Liepājas tiesas piespriesto sodu vīriešiem, kas seksuāli izmantojuši meiteni vairāku gadu garumā.

Kā ziņots, Liepājas tiesa kādu tēvu un dēlu par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo sodījusi ar piespiedu darbu. Tēvu sodīja ar piespiedu darbu uz 240 stundām un probācijas uzraudzību vienu gadu, bet viņa dēlu - ar 200 stundu piespiedu darbu un probācijas uzraudzību. Abiem solidāri jāatmaksā valstij cietušajai izmaksātā kompensācija 1120 eiro, kā arī katram jāatmaksā valstij ar tiesāšanos un advokāta pakalpojumiem saistītie izdevumi - 201,97 eiro katram. Sodu iespējams pārsūdzēt Kurzemes apgabaltiesā.

Netiklās darbības ar mazgadīgo nav bijušas tādas, lai abiem vīriešiem piemērotu cietumsodu, un apsūdzības uzturētāju piemērotais sods apmierina, spriedumu komentēja Liepājas prokuratūras prokurore Ligita Arāja, kas šajā lietā uzturēja apsūdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!