Foto: Reuters/Scanpix

Valsts drošības dienests (VDD) informatīvajā telpā ir fiksējis personu aicinājumus pievienoties Krievijas spēkiem, kā arī gatavības paušanu to darīt pašiem, portāls "Delfi" uzzināja dienestā. Drošības iestādē gan atgādināja, ka par vēršanos pret kādas valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību, piedaloties ārpus Latvijas Republikas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, ir paredzēta kriminālatbildība.

Tāpat VDD redzeslokā ir nonākušas personas, kuras pauž atbalstu Krievijas īstenotajai militārajai agresijai pret Ukrainu un tās tautu. VDD pateicas iedzīvotājiem, kuri dienestam ir snieguši informāciju par šādiem gadījumiem.

Atbildība arī paredzēta par tādām darbībām kā kara noziegumu un noziegumu pret cilvēci attaisnošana un slavināšana, aicinājumiem uz genocīdu vai agresīvu karu, darbībām, kas vērstas uz nacionālā vai etniskā naida izraisīšanu, kā arī aicinājumiem vērsties pret Latvijas Republikas valstisko neatkarību, suverenitāti vai teritoriālo vienotību.

Pamanot interneta vidē ierakstus, komentārus vai video, kas satur minēto noziedzīgo darbību pazīmes, VDD aicina rakstīt uz e-pastu info@vdd.gov.lv. VDD vērš uzmanību, ka, konstatējot šāda veida informāciju, ir būtiski fiksēt un nosūtīt dienestam pēc iespējas detalizētāku informāciju, kas ietver konkrētā ieraksta ekrānuzņēmumu, hipersaites uz ierakstu un tā autora profilu.

Portāla "Delfi" novērojumi arī liecina, ka šāda un līdzīga veida aicinājumi pēdējās nedēļas laikā bieži parādās dažādās "Facebook" un "Telegram" grupās, kurās agrāk dominēja Covid-19 pandēmiju apstrīdošs naratīvs.

Šajās grupās bieži, tiesa, ne vienmēr, saturs tiek ražots krievu valodā. Pēdējā nedēļā tajā dominē Krievijas oficiālais vēstījums, kurā tās nelikumīgais iebrukums Ukrainā, tiek dēvēts "speciālo operāciju Ukrainas demilitarizācijai un denacifikācijai". Tāpat šie satura autori bieži atkārto informāciju, kas sākotnēji izplatīta tieši krieviski runājošajā pasaulē.

Portāls "Delfi" jau pirms nedēļas rakstīja par Krievijai lojālo dezinformatoru darbu Latvijā.

Lai kaut daļēji ar šo sērgu cīnītos, Ukraina vairākkārt ir lūgusi lielās tehnoloģiju kompānijas cīnīties ar dezinformāciju tām piederošajās platformās, vēsta "Financial Times".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!