Foto: Shutterstock
Šonedēļ Valsts drošības dienests (VDD) kopumā ir uzsācis piecus kriminālprocesus saistībā ar Krievijas agresijas pret Ukrainu publisku attaisnošanu un slavināšanu, kā arī darbībām, kas vērstas uz naida izraisīšanu pret Ukrainas iedzīvotājiem, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Kopš iebrukuma sākuma ir identificēti arī vairāki simti viltus profilu, kas sistemātiski un mērķtiecīgi pauduši atbalstu Krievijas īstenotajai agresijai pret Ukrainu.

VDD jau informēja, ka 22. martā, reaģējot uz kādā "Facebook" lietotāju grupā publicētu saturu, uzsākts kriminālprocess, kurā patlaban vienai personai – konkrētās "Facebook" tematiskās grupas izveidotājam un administratoram – piemērots aizdomās turētā statuss un drošības līdzeklis apcietinājums.

Kā liecināja portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija, VDD aizturējis "Facebook" grupas "Kриминальная Латвия" jeb "Kriminālā Latvija" vadītāju.

23. martā VDD uzsāka vēl vienu kriminālprocesu Krievijas bruņoto spēku īstenoto kara noziegumu un noziegumu pret mieru publisku attaisnošanu un slavināšanu. Savukārt 24. martā VDD uzsāka trīs kriminālprocesus. Visi kriminālprocesi ir uzsākti saistībā ar personu interneta vidē publicētu saturu, kurā slavināti un attaisnoti Krievijas bruņoto spēku īstenotie kara noziegumi Ukrainā vai apzināti provocēts negatīvs noskaņojums pret ukraiņiem.

Vienlaikus vairāku gadījumu izvērtēšana vēl tiekot turpināta.

Tāpat VDD turpinot Latvijas informatīvās telpas aizsardzību. Kā informē dienestā, kopš Krievijas karaspēka iebrukuma Ukrainā VDD Latvijas iedzīvotāju lietotajās sociālās tīklošanās vietnēs ir identificējis vairākus simtus viltus profilu, kas sistemātiski un mērķtiecīgi pauž atbalstu Krievijas īstenotajai agresijai pret Ukrainu.

Šiem viltus profiliem raksturīga iesaistīšanās diskusijās ar citiem sociālās tīklošanās vietņu lietotājiem, izplatot Kremlim raksturīgus kara propagandas vēstījumus un cenšoties Latvijas iedzīvotājus noskaņot pret Ukrainu un mūsu valstī patvērumu radušajiem kara bēgļiem. Tāpat minētie viltus profili izplata dezinformāciju ar mērķi noniecināt Latviju un graut iedzīvotāju ticību savai valstij. VDD ir veicis pasākumus minēto viltus kontu radītā kaitējuma mazināšanai, kā rezultātā liela daļa no tiem pašlaik ir bloķēti, informē dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!