Foto: Pixabay

Krievijai un Baltkrievijai nokļūstot starptautiskā izolācijā, šo valstu specdienesti pievērš īpašu uzmanību ārvalstu pārstāvju grupām to teritorijā, līdz ar to specdienestiem ir pilna rīcības brīvība izmantot plašu instrumentu klāstu, lai piespiestu Latvijas valstspiederīgos iesaistīties slepenajā sadarbībā, atzina Valsts drošības dienestā (VDD).

Ņemot vērā Krievijas izvērsto agresīvo karu Ukrainā, VDD pievērš pastiprinātu uzmanību valsts un pašvaldību iestāžu pārstāvju un ar tiem saistītu personu ceļojumiem uz Krieviju un tās tuvāko sabiedroto Baltkrieviju, vērtējot šādas aktivitātes atbilstoši dienesta kompetencei.

VDD apstiprināja, ka tai ir zināmi arī Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmā vietnieka palīga un biedrības "Latvijas Krievu kopiena" pārstāvja Dmitrija Ribņikova organizētie grupu braucieni uz Baltkrieviju.

VDD vērtējumā šādas pašvaldības pārstāvja aktivitātes nav atbilstošas Latvijas nacionālās drošības interesēm. Personas organizētie grupu braucieni un Baltkrievijas informācijas resursiem paustie izteikumi ir pretrunā Latvijas valsts nosodošajai nostājai pret Baltkrievijas sniegto atbalstu agresorvalstij Krievijai. Ņemot vērā minētos apstākļus, šādas pašvaldības pārstāvja aktivitātes neveicina Latvijas sabiedrības saliedētību šajos sarežģītajos apstākļos.

VDD jau vairākkārt ir brīdinājis par izlūkošanas riskiem, kas ir saistīti ar Latvijas pašvaldību pārrobežu sadarbību ar Krieviju un Baltkrieviju. Kā liecina VDD rīcībā esošā informācija, patlaban ne tikai Latgales, bet arī citu reģionu pašvaldības ir pārtraukušas vai apturējušas oficiālu sadarbību ar Krieviju un Baltkrieviju.

VDD vērsa uzmanību, ka Krievijas un Baltkrievijas specdienesti vienmēr ir bijuši ieinteresēti savervēt Latvijas valsts un pašvaldību amatpersonas, darbiniekus vai ar tiem saistītas personas. Ar valsts pārvaldi saistītas personas tiem var būt noderīgas gan kā informācijas avoti, gan kā dažādu to interesēm atbilstošu aktivitāšu īstenotāji.

Šajos ģeopolitiskajos apstākļos, kad Krievija un Baltkrievija ir nonākušas starptautiskā izolācijā, šo valstu specdienesti pievērš īpašu uzmanību ārvalstu pārstāvju delegācijām un grupām to teritorijā. Savu valstu teritorijā Krievijas un Baltkrievijas specdienestiem ir pilna rīcības brīvība izmantot plašu instrumentu klāstu, lai piespiestu Latvijas valstspiederīgos iesaistīties slepenajā sadarbībā.

Ņemot vērā paaugstinātos vervēšanas un izlūkošanas riskus Krievijas un Baltkrievijas teritorijā, VDD rekomendē iespēju robežās atturēties no šo valstu apmeklēšanas. Īpaši rūpīgi šādu braucienu nepieciešamība būtu jāizsver personām, kuras ir tieši vai netieši saistītas ar valsts pārvaldes iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!