Foto: Shutterstock

Valsts drošības dienests (VDD) līdz šim nav konstatējis noziedzīgus gadījumus, kad tiktu apietas Krievijai un Baltkrievijai piemērotās starptautiskās sankcijas, taču atsevišķas informācijas izvērtēšanu vēl turpina.

23. martā VDD paziņoja, ka veic izvērtēšanu par trīs gadījumiem, kas varētu liecināt par mēģinājumiem apiet starptautisko sankciju sekas Krievijas uzņēmējiem.

8. aprīlī Tieslietu ministrija paziņoja, ka Uzņēmuma reģistrs jau konstatējis kopumā piecus gadījumus, kas varētu liecināt par mēģinājumiem apiet sankciju sekas un kur pieteiktās izmaiņas skar sankcionētās personas. Arī šī informācija tika nodota tiesībsargājošām iestādēm.

VDD, izvērtējot Uzņēmumu reģistra konstatētos gadījumus, secināja, ka noziedzīgi nodarījumi šajos gadījumos nav notikuši.

Vienlaikus kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā VDD ir ieguvis informāciju arī par citiem gadījumiem, kas varētu būt saistīti ar iespējamiem pret Krieviju noteikto sankciju pārkāpumiem vai to apiešanas mēģinājumiem. Pašlaik dienests turpina šo gadījumu izvērtēšanu, tāpēc no plašākiem komentāriem atturas.

Kopš 24. februāra VDD nav sācis kriminālprocesus par darījumiem ar sankcionētām fiziskām vai juridiskām personām, kas saistītas ar Krieviju.

Jau ziņots, ka līdz 8. aprīlim Tiesu administrācija kā vienotās datorizētās zemesgrāmatas pārzinis ir tiesām nosūtījusi informāciju par 62 nekustamajiem īpašumiem, kas atrodas Ukrainas kara dēļ sankcijām pakļauto personu īpašumā, valdījumā vai kontrolē. Tiesas 53 nekustamajiem īpašumiem veikušas aizlieguma atzīmi.

VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" 66 transportlīdzekļiem, kas pieder sankcionētām personām vai ir to turējumā, ir uzlikusi aizlieguma atzīmi reģistrēt transportlīdzekļus, ka arī uzlikusi atsavināšanas atzīmi personas īpašumā reģistrētajiem transportlīdzekļiem.

Civilās aviācijas aģentūra Latvijas civilās aviācijas gaisa kuģu reģistrā vienam helikopteram veikusi atzīmi, ka tas ir saistīts ar sankcionētu personu, tādējādi ierobežojot iespēju konkrēto gaisa kuģi noņemt no gaisa kuģa reģistra.

Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra ir piemērojusi sankcijas 11 traktortehnikas un tās piekabju vienībām. Traktortehnika pieder patiesībā labuma guvējam, kura ir sankcionēta persona vai ir tās turējumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!