Foto: LETA

Valsts drošības dienests (VDD) patlaban nav saņēmis informāciju par iespējamiem būtiskiem pārkāpumiem Varakļānu un Rēzeknes novadu pašvaldību vēlēšanās, noskaidroja dienestā.

VDD atgādina, ka par apzinātu prettiesisku kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus vai tikt ievēlētai ir paredzēta kriminālatbildība. Par nelikumīgu atzīstama rīcība, ja kavēšana brīvi realizēt tiesības vēlēt notikusi, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā.

Tāpat Krimināllikumā ir noteikta atbildība par apzināti nepareizu balsu saskaitīšanu, kā arī par apzinātu aizklātas balsošanas pārkāpšanu.

VDD aicina iedzīvotājus sniegt informāciju par gadījumiem, kad ir solīts samaksāt, piesolīti citi materiāli vai nemateriāli labumi par balsi vai citā veidā ietekmēta brīva izvēle.

Tāpat VDD aicina darīt zināmu, ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par iespējamu apzināti nepareizu balsu skaitīšanu par labu kādai partijai vai deputāta kandidātam vai aizklātas balsošanas pārkāpšanu.

Tādā gadījumā VDD aicina sniegt pēc iespējas precīzākas notikušā detaļas un, ja tas iespējams, fiksēt iespējamo pārkāpumu foto, video vai audio formātā.

Ar VDD iespējams sazināties, zvanot uz tālruņa numuru 67208964 vai rakstot uz dd@vdd.gov.lv. VDD garantē informācijas sniedzēja konfidencialitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!