Foto: PantherMedia/Scanpix
Palielinoties ar gripu un citām vīrusu slimībām saslimušo skaitam, Valsts darba inspekcijā (VDI) pieaug saņemto telefona zvanu un iesniegumu skaits no nodarbinātajiem par to, ka darba devēji pieprasa viņiem pildīt darba pienākumus, lai gan ārsts ir noteicis ārstēšanās režīmu mājās, izsniedzot par to darba nespējas lapu, informēja inspekcija.

Darba inspekcija uzsver, ka šāda darba devēja prasība ir prettiesiska – pacientam, lai pilnvērtīgi atveseļotos, ir jāievēro ārstējošā ārsta norādījumi. Turklāt atrodoties darba vietā, saslimušie darbinieki var arī "aplipināt" savus kolēģus. Neveseli darbinieki ir mazāk produktīvi, strādā nekvalitatīvi, kā arī pieļauj kļūdas, kas var izraisīt nelaimes gadījumus darbā.

Kopumā darba devēja rīcība, liekot slimiem darbiniekiem strādāt, var radīt ekonomiskos zaudējumus arī uzņēmumam, jo darbiniekiem var attīstīties smagas komplikācijas, kuru ārstēšanai nepieciešams papildus laiks.

Darba inspekcija aicina ikvienu darba devēju organizēt darbu tā, lai saslimušie darbinieki varētu ievērot ārstējošā ārsta noteikto ārstēšanās režīmu. Lai samazinātu saslimšanas riskus, iespēju robežās ieteicams izmantot attālinātā darba metodes, kā arī pārņemt labās prakses piemērus no vairākiem Latvijas uzņēmumiem – darba vietās izvietot papildus roku dezinfekcijas līdzekļus, bet sadzīves un atpūtas telpās – dabiskos vitamīnus (piemēram, dzērvenes un medu).

Darba inspekcija aicina ikvienu darbinieku, kuram ir izdota darba nespējas lapa, bet darba devējs liek viņam pildīt darba pienākumus, par to ziņot VDI. Inspekcija sola šos gadījumus pārbaudīt. Arī gadījumos, ja darba devējs atsakās apmaksāt darba nespējas lapas, Darba inspekcija aicina darbiniekus vērsties pēc palīdzības reģionālajās inspekcijās.

Vienlaikus Darba inspekcija atgādina, ka darba devējiem ir aizliegts sodīt vai citādi tieši radīt darbiniekam nelabvēlīgas sekas tāpēc, ka darbinieks izmantojis savas tiesības slimot un nav devies pildīt darba pienākumus. Tāpat darbinieku nav tiesības sodīt par to, ka viņš ir informējis kompetentās institūcijas par administratīva pārkāpuma izdarīšanu darba vietā.

Darba inspekcijas konsultatīvie tālruņi: 67186522; 67186523

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!