Foto: LETA

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Ētikas komisija vēl nav pieņēmusi lēmumu saistībā ar lielu rezonansi raisījušo Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Farmakoloģijas katedras vadītājas, profesores Santas Purviņas sociālajā tīklā "Facebook" publicēto ierakstu. Tam klāt pievienots Valsts drošības komitejas (VDK) aģenta kartītes attēls ar RSU prorektora, profesora Gunta Baha vārdu.

Lēmumu Ētikas komisija nav pieņēmusi, jo tieši pirms piektdien notikušās sēdes kāds RSU darbinieks iesniedza iesniegumu saistībā ar šo lietu.

Jau vēstījām, ka pēc šī ieraksta publicēšanas Ētikas komisijā vērsās RSU prorektors Bahs, kurš uzskata – šajā ierakstā aizskarts viņa gods un cieņa. Bahs lūdza RSU Ētikas komisiju tās kompetences ietvaros izskatīt vēstulē pievienotā dokumenta satura, proti, sociālā tīkla "Facebook" ieraksta izplatīšanas atbilstību RSU Ētikas kodeksam.

Piektdien notika RSU Ētikas komisijas sēde, uzklausot abas puses, Purviņu un Bahu. "Lēmumu nepieņēmām, jo tika iesniegts jauns iesniegums no RSU darbinieka par šo pašu tematu šajā pašā lietā. To es nekomentēšu, jo vēl nav īsti izdiskutēts," portālam "Delfi" skaidro RSU Ētikas komisijas vadītāja Baiba Mauriņa.

Viņa lēš, ka nepieciešama būs vēl vismaz viena komisijas sēde, lai pieņemtu lēmumu šajā "Facebook" ieraksta lietā. Tiesa, Mauriņa arī norāda, ka Ētikas komisijas kompetencē ir lemt, vai ir noticis vai nav noticis ētikas pārkāpums, "taču mēs nevienu nesodām, neesam represīva iestāde".

Kad notiks nākamā komisijas sēde, pagaidām vēl nav zināms, taču tā būšot "tuvākajā laikā".

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka profesores Purviņas 11. maija ieraksts sociālajā tīklā "Facebook" sekoja pēc "Delfi TV ar Jāni Domburu" raidījuma noskatīšanās. Tajā tika analizēta astoņdesmito gadu medicīnas studentu dzīve un VDK, kura topošos ārstus rūpīgi uzraudzīja un dažus arī savervēja par ziņotājiem.

Tā kā raidījumā izskanēja kāda mediķa vārds, ko pēc tam arī Teksasas universitātes profesors, ārsts Uģis Gruntmanis bija sadzirdējis un pieminējis savā ierakstā "Facebook," Purviņa sociālajā tīklā ierakstā vērsās pie Gruntmaņa. Viņas ierakstam klāt pievienots bija attēls ar VDK aģenta kartīti, uz kuras rakstīts Gunta Baha vārds, kā arī segvārds "Arnolds".

Ierakstā Purviņa Gruntmanim jautāja, vai "šis Arnolds" arī neesot vienlīdz atbildīgs. "Savervēts 1. kursā, šobrīd rāda piemēru visai jaunajai ārstu paaudzei. Ne tikai es, bet daudzi mani kolēģi, gan arī studenti izjūt jau labu laiku lielu kauna sajūtu. Ja studējošie ar ņirgājošu attieksmi šo MF vadītāju sauc vārdā Arnolds, ar ko tiek saprasts viss, tad, kā lai jūtas kolēģi! Un kāpēc pašam Arnoldam nav ierunājusies sirdsapziņa?" – raksta Purviņa.

Par ieraksta tapšanu portālam "Delfi" Purviņa norādīja, ka viņa ir neizpratnē, kādēļ augstskolā valda klusēšana. Proti, kāpēc augstskolas reputācijas vārdā prorektors nerunā un necenšas sevi reabilitēt pēc iespējas ātrāk, bet tā vietā izvēlas klusībā domāt, ka neviens par to nerunās. "Lai glābtu augstskolas vārdu, vai nu sevi attaisnotu vai paskaidrotu," skaidroja Purviņa.

Profesors Bahs "Delfi" atzina, ka viņš nevēršas pret viedokļa paušanu internetā vai VDK aģenta kartītes publicēšanu, bet gan pret Purviņas "Facebook" ierakstu, kas satur nomelnojošu informāciju, kas aizskarot viņa godu un cieņu. "Tā ir "fake" (viltus – red.) ziņa, tur saliktas kopā lietas bez mana viedokļa, bez tiesas sprieduma par šo jautājumu, viņa ir izvazājusi manu vārdu. Tas, ko es varu šobrīd darīt, un kas ir mans pienākums – ir civilizēti, solīdi virzīt šo jautājumu uz Ētikas komisiju. Tas ir mans stāsts," sacīja Bahs.

Bahs kategoriski noliedza sadarbību ar čeku un arī to, ka būtu par kādu ziņojis. Pagaidām viņš nav vērsies tiesā, lai apstiprinātu nesadarbošanos, taču tagad plāno to darīt.

Nākamajā pirmdienā Bahs organizē akadēmisku sarunu ar RSU docētājiem studentiem un atbalsta personālu, lai izstāstītu savu stāstu un atbildētu uz viņu jautājumiem.

"Tagad pēc daudziem gadiem maisā izvelk kartīti, kur ir rakstīts mans vārds. Vai es sadarbojos? Nē, es nesadarbojos, mani izsauca, lai pratinātu, netieši draudēja, mēģināja izspiest atzīšanos nelikumīgās valūtas operācijās, sadarbībā ar ārzemju latviešiem," paskaidro Bahs. Atbilstoši viņa stāstītajam, viņa ģimenei 80. un 90. gados bijušas diezgan ciešas saites ar radiem Kanādā, kuri snieguši nozīmīgu materiālu atbalstu.

Šobrīd bijušās LPSR Valsts drošības komitejas pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta Latvija" nav atrodami aģenta "Arnolds" (ar konkrētās lietas numuru, kas ļauj identificēt personu) ziņojumu atreferējumi, pārliecinājās "Delfi".

Bijušais Totalitārisma seku dokumentēšanas centra vadītājs Indulis Zālīte šogad janvārī intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" lēsa: pašlaik Latvijā pieejamais jau minētais 9141 atreferējums ir tikai neliela daļa no "stukaču" saražotā. "Ja pieņemam, ka VDK bija kādi trīs tūkstoši aktīvu aģentu, tad, ja mēs dabūjam ziņojumu mēnesī, tie būtu 36 000 ziņojumu vienā gadā," tā Zālīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!